Produkty zalecane i niewskazane w przewlekłym zapaleniu trzustki
W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko. W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko.
Produkty i Potrawy | Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Przeciwwskazane |
Napoje | słaba herbata, słaba kawa zbożowa, herbata owocowa, herbata ziołowa, soki owocowe, warzywne, niegazowane wody mineralne | alkohol, kakao, płynna czekolada, kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane | |
Mleko i produkty mleczne | mleko chude, mleko zsiadłe, o zawartości tłuszczu 2,0%, chudy biały ser i twaróg, jogurt. | chudy kefir, maślanka, serwatka, mleko o zawartości tłuszczu do 2,8%. | tłuste białe serki i twarogi, sery żółte, serki topione, mleko i jogurt z zawartością tłuszczu powyżej 3,2%. |
Produkty zbożowe | chleb pszenny, chleb lecytynowy, bułka paryska, bułka pszenna, chałka, sucharki, mąka pszenna, mąka kukurydziana, drobne makarony niskojajeczne, kasza manna, kasza kukurydziana, kasza krakowska, ryż, płatki ryżowe | biszkopty, ciasto biszkoptowe na białkach, ciasto drożdżowe, mąka ziemniaczana, płatki kukurydziane i owsiane | pieczywo ciemne, chleb żytni, chleb razowy, chleb Graham, pieczywo z otrębami, mąka żytnia, mąka razowa, mąka mieszana, mąka sojowa, grube i czterojajeczne makarony, kasza gryczana, kasza jaglana, pęczak |
jaja | białka jaja kurzego | całe jaja (2-3 tydzień) | potrawy zawierające dużą ilość jaj lub żółtek |
mięso, drób, ryby | Chude mięso (cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak), chude ryby (dorsz, lin, sandacz, szczupak, leszcz, karaś), chuda szynka, polędwica, polędwica drobiowa | wołowina, chudy schab, pstrąg, karp, flądra, filety z mintaja, morszczuk, serca i nóżki cielęce, parówki cielęce i drobiowe, chude wędliny | wieprzowina, baranina, dziczyzna, flaki, mózg, śledzie, sardynki, węgorz, karp, łosoś, tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa |
tłuszcze | oleje (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek), masło, miękkie margaryny | smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, olej palmowy oraz wszystkie pozostałe tłuszcze | |
warzywa | marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, rozdrobnione lub przetarte, ziemniaki | szpinak, rabarbar, buraki, sałata, czarna rzodkiew, seler, jabłka szpinak, szczaw, główki szparagów, pietruszka, młoda dynia | czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa marynowane, solone, kapusta, kalafior, cebula, brukselki, soja, grzyby, groch, fasola, soczewica |
owoce | winogrona bez pestek, , brzoskwinie, banany, surowe soki warzywne, ananasy, grejpfruty, arbuzy, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze, jabłka (bez skórki) | iwi, melon, wiśnie, śliwki, morele, czereśnie, winogrona i soki z pozostałych owoców | gruszka, daktyle, figi, kawon, owoce marynowane, agrest, czarne jagody, borówki, porzeczki, poziomki, truskawki, żurawiny, migdały, orzechy |
desery | cukier, miód pszczeli prawdziwy, syropy i galaretki owocowe, landrynki i dropsy, kisiele, budynie, galaretki owocowe, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery | marmolady, powidła, dżemy, konfitury | tłuste ciasta, torty, desery z używkami, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladki nadziewane, pralinki, chałwa |
przyprawy | kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, zielony koperek, majeranek, cynamon, wanilia | ocet winny, sól, papryka słodka, bazylia, estragon, tymianek, melisa, małe ilości ziela angielskiego | ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, ostrych przypraw do zup |