Produkty zalecane i niewskazane w niewydolności nerek

Produkty i potrawy | Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Niewskazane |
Napoje | słaba herbata i kawa naturalna | herbata z cytryną, napoje owocowo ndash; warzywne, soki owocowo ndash; warzywne | mocna kawa, kakao, wody mineralne, wina, wódki, piwo i inne napoje alkoholowe, napoje gazowane zawierające fosfor |
Mleko i produkty mleczne | mleko słodkie i zsiadłe, kefir, jogurt, twarogi i sery twarogowe,
| mleko | sery żółte podpuszczkowe, sery topione, mleko w proszku
|
Produkty zbożowe | pieczywo pszenne, niskobiałkowe, niskosodowe, wszystkie gatunki kasz i mąki
| pieczywo solone, wypieki przemysłowe z dodatkiem proszków do pieczenia, słone paluszki, groszek ptysiowy, mąka sojowa
| |
Jaja | jaja świeże, gotowane, quot;smażonequot; na parze, ograniczenie spożycia żółtek
| jaja na twardo,
| |
Mięso, drób, ryby | cielęcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, ryby morskie (łosoś, makrela, tuńczyk, halibut) | wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny, konserwy mięsne, rybne, drobiowe, podroby, śledzie solone, ryby wędzone, marynowane
| |
tłuszcze | masło świeże niesolone, słodka śmietanka, oleje (słonecznikowy, sojowy, oliwa)
| masło solone, topione, słonina, smalec, łój, boczek, margaryna, inne oleje
| |
Warzywa | Ziemniaki gotowane, pieczone bez tłuszczu, zapiekane | marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata zielona, pomidor cykoria, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły; | ziemniaki pieczone i smażone w tłuszczu, kiszonki konserwowane octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebula, brukiew, groch, fasola, bób, soja, soczewica |
Owoce | jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, kiwi, śliwki | owoce niedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane
| |
Desery | kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi pszennej i ziemniaczanej | kompoty, budyń mleczny ze skrobią ziemniaczaną lub pszenną | tuste kremy z używkami, desery z przeciwwskazanych owoców, czekoladą lub orzechami, ciasta |
Przyprawy | świeże i suszone liście roślin przyprawowych (koper, pietruszka, seler, rzeżucha, cynamon, czosnek, cebula, chrzan) | ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, jarzynka, vegeta | ostre przyprawy (pieprz, papryka, musztarda, ocet, kolendra, ziele angielskie, gorczyca, imbir) |
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Badanie ogólne moczu
Badanie, które może pomóc w rozpoznaniu choroby nerek i wątroby oraz dróg moczowych.
Test ciążowy
Opisy różnych metod rozpoznawania ciąży opierających się na wykazaniu obecności gonadotropiny kosmówkowej.
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.