Produkty zalecane i niewskazane w niewydolności nerek
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z niewydolnością nerek oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Produkty i potrawy | Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Niewskazane |
Napoje | słaba herbata i kawa naturalna | herbata z cytryną, napoje owocowo ndash; warzywne, soki owocowo ndash; warzywne | mocna kawa, kakao, wody mineralne, wina, wódki, piwo i inne napoje alkoholowe, napoje gazowane zawierające fosfor |
Mleko i produkty mleczne | mleko słodkie i zsiadłe, kefir, jogurt, twarogi i sery twarogowe,
| mleko | sery żółte podpuszczkowe, sery topione, mleko w proszku
|
Produkty zbożowe | pieczywo pszenne, niskobiałkowe, niskosodowe, wszystkie gatunki kasz i mąki
| pieczywo solone, wypieki przemysłowe z dodatkiem proszków do pieczenia, słone paluszki, groszek ptysiowy, mąka sojowa
| |
Jaja | jaja świeże, gotowane, quot;smażonequot; na parze, ograniczenie spożycia żółtek
| jaja na twardo,
| |
Mięso, drób, ryby | cielęcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, ryby morskie (łosoś, makrela, tuńczyk, halibut) | wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny, konserwy mięsne, rybne, drobiowe, podroby, śledzie solone, ryby wędzone, marynowane
| |
tłuszcze | masło świeże niesolone, słodka śmietanka, oleje (słonecznikowy, sojowy, oliwa)
| masło solone, topione, słonina, smalec, łój, boczek, margaryna, inne oleje
| |
Warzywa | Ziemniaki gotowane, pieczone bez tłuszczu, zapiekane | marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata zielona, pomidor cykoria, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły; | ziemniaki pieczone i smażone w tłuszczu, kiszonki konserwowane octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebula, brukiew, groch, fasola, bób, soja, soczewica |
Owoce | jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, kiwi, śliwki | owoce niedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane
| |
Desery | kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi pszennej i ziemniaczanej | kompoty, budyń mleczny ze skrobią ziemniaczaną lub pszenną | tuste kremy z używkami, desery z przeciwwskazanych owoców, czekoladą lub orzechami, ciasta |
Przyprawy | świeże i suszone liście roślin przyprawowych (koper, pietruszka, seler, rzeżucha, cynamon, czosnek, cebula, chrzan) | ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, jarzynka, vegeta | ostre przyprawy (pieprz, papryka, musztarda, ocet, kolendra, ziele angielskie, gorczyca, imbir) |