Produkty zalecane i niewskazane w niewydolności nerek

Produkty zalecane i niewskazane w niewydolności nerek
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z niewydolnością nerek oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Produkty i potrawy Zalecane Zalecane w umiarkowanych ilościach Niewskazane
Napoje słaba herbata i kawa naturalna herbata z cytryną, napoje owocowo ndash; warzywne, soki owocowo ndash; warzywne mocna kawa, kakao, wody mineralne, wina, wódki, piwo i inne napoje alkoholowe, napoje gazowane zawierające fosfor
Mleko i produkty mleczne mleko słodkie i zsiadłe, kefir, jogurt, twarogi i sery twarogowe,

mleko sery żółte podpuszczkowe, sery topione, mleko w proszku

Produkty zbożowe pieczywo pszenne, niskobiałkowe, niskosodowe, wszystkie gatunki kasz i mąki

pieczywo solone, wypieki przemysłowe z dodatkiem proszków do pieczenia, słone paluszki, groszek ptysiowy, mąka sojowa

Jaja jaja świeże, gotowane, quot;smażonequot; na parze, ograniczenie spożycia żółtek

jaja na twardo,

Mięso, drób, ryby cielęcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, ryby morskie (łosoś, makrela, tuńczyk, halibut)
wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny, konserwy mięsne, rybne, drobiowe, podroby, śledzie solone, ryby wędzone, marynowane

tłuszcze masło świeże niesolone, słodka śmietanka, oleje (słonecznikowy, sojowy, oliwa)

masło solone, topione, słonina, smalec, łój, boczek, margaryna, inne oleje

Warzywa Ziemniaki gotowane, pieczone bez tłuszczu, zapiekane
marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata zielona, pomidor cykoria, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły; ziemniaki pieczone i smażone w tłuszczu, kiszonki konserwowane octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebula, brukiew, groch, fasola, bób, soja, soczewica
Owoce
jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, kiwi, śliwki
owoce niedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane

Desery kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi pszennej i ziemniaczanej kompoty, budyń mleczny ze skrobią ziemniaczaną lub pszenną tuste kremy z używkami, desery z przeciwwskazanych owoców, czekoladą lub orzechami, ciasta
Przyprawy
świeże i suszone liście roślin przyprawowych (koper, pietruszka, seler, rzeżucha, cynamon, czosnek, cebula, chrzan) ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, jarzynka, vegeta ostre przyprawy (pieprz, papryka, musztarda, ocet, kolendra, ziele angielskie, gorczyca, imbir)

Ocena artykułu

4.08
z 61 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(21)
4
 
(28)
3
 
(9)
2
 
(2)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.08 z 61 głosów

80%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty