Potrawy zalecane i niewskazane w chorobach wątroby

Potrawy zalecane i niewskazane w chorobach wątroby
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z chorobami wątroby oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Nazwa produktu lub potrawy Zalecane Zalecane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane
Produkty zbożowe Pieczywo pszenne, jasne, kasza manna, płatki owsiane, kiełki pszenne, biszkopty, herbatniki, sucharki
pieczywo pszenno-razowe, chleb z dodatkiem soi, słonecznika, makaron, ryż
kasza gruboziarnista (kasza gryczana, pęczak), makarony grube
Mleko I Przetwory mleko słodkie, mleko kwaśne, kefir, jogurt, twarożek, śmietanka 12 % mleko świeże lub zsiadłe, niezbyt tłuste mleko, maślanka, sery białe i sery twarogowe, ser żółty mleko tłuste lub zbyt kwaśne, ser twardy, ser tłusty dojrzewający, ser topiony
Jaja 1 jajko gotowane na miękko dziennie, białko jako dodatek do potraw jaja na twardo, jaja smażone na tłuszczu, jaja faszerowane
Mięso i ryby chude mięso (kurczak, indyk, królik), chude ryby (dorsz, szczupak, sandacz, leszcz, lin, karaś, szczupak, flądra), chude wędliny (szynka, polędwica, szynka z drobiu), drób lub ryby w galarecie mięsa czerwone (wołowina, cielęcina, dziczyzna) Tłuste mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki), podroby , tłuste ryby (węgorz, karp, łosoś, śledzie), sardynki i konserwy rybne, tłuste lub zawierające ostre przyprawy konserwy (salceson, pasztetówka, paprykarz)
Tłuszcze masło, margaryny miękkie, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, tłusta śmietanka, olej rzepakowy
Warrzywa ziemniaki, marchew, sałata zielona, młoda dynia, pietruszka, sok z czarnej rzodkwi, brokuły, pietruszka szpinak, botwina i buraki, szparagi, zielony groszek, rabarbar, por, seler, kalarepa, ogórki, pomidory warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka), rzodkiewka, cebula, czosnek, wszelkie warzywa strączkowe (groch, fasola, fasolka szparagowa), dojrzała dynia i grzyby
owoce jabłka, wiśnie, morele, brzoskwinie, melony, wszystkie owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), winogrona (bez skórek i pestek), banany, owoce jagodowe w postaci przecierów (czarne porzeczki, maliny, truskawki)
arbuz, agrest, borówki, poziomki, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, gruszki, śliwki, figi, daktyle, migdały i ananasy

Ocena artykułu

4.63
z 43 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(29)
4
 
(13)
3
 
(0)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.63 z 43 głosów

98%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty