Potrawy zalecane i niewskazane w chorobach wątroby

Nazwa produktu lub potrawy | Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Przeciwwskazane |
Produkty zbożowe | Pieczywo pszenne, jasne, kasza manna, płatki owsiane, kiełki pszenne, biszkopty, herbatniki, sucharki | pieczywo pszenno-razowe, chleb z dodatkiem soi, słonecznika, makaron, ryż | kasza gruboziarnista (kasza gryczana, pęczak), makarony grube |
Mleko I Przetwory | mleko słodkie, mleko kwaśne, kefir, jogurt, twarożek, śmietanka 12 % | mleko świeże lub zsiadłe, niezbyt tłuste mleko, maślanka, sery białe i sery twarogowe, ser żółty | mleko tłuste lub zbyt kwaśne, ser twardy, ser tłusty dojrzewający, ser topiony |
Jaja | 1 jajko gotowane na miękko dziennie, białko jako dodatek do potraw | jaja na twardo, jaja smażone na tłuszczu, jaja faszerowane | |
Mięso i ryby | chude mięso (kurczak, indyk, królik), chude ryby (dorsz, szczupak, sandacz, leszcz, lin, karaś, szczupak, flądra), chude wędliny (szynka, polędwica, szynka z drobiu), drób lub ryby w galarecie | mięsa czerwone (wołowina, cielęcina, dziczyzna) | Tłuste mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki), podroby , tłuste ryby (węgorz, karp, łosoś, śledzie), sardynki i konserwy rybne, tłuste lub zawierające ostre przyprawy konserwy (salceson, pasztetówka, paprykarz) |
Tłuszcze | masło, margaryny miękkie, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy | smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, tłusta śmietanka, olej rzepakowy | |
Warrzywa | ziemniaki, marchew, sałata zielona, młoda dynia, pietruszka, sok z czarnej rzodkwi, brokuły, pietruszka | szpinak, botwina i buraki, szparagi, zielony groszek, rabarbar, por, seler, kalarepa, ogórki, pomidory | warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka), rzodkiewka, cebula, czosnek, wszelkie warzywa strączkowe (groch, fasola, fasolka szparagowa), dojrzała dynia i grzyby |
owoce | jabłka, wiśnie, morele, brzoskwinie, melony, wszystkie owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), winogrona (bez skórek i pestek), banany, owoce jagodowe w postaci przecierów (czarne porzeczki, maliny, truskawki) | | arbuz, agrest, borówki, poziomki, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, gruszki, śliwki, figi, daktyle, migdały i ananasy |
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Badanie ogólne moczu
Badanie, które może pomóc w rozpoznaniu choroby nerek i wątroby oraz dróg moczowych.
Test ciążowy
Opisy różnych metod rozpoznawania ciąży opierających się na wykazaniu obecności gonadotropiny kosmówkowej.
Ciąża pozamaciczna rodzaje i objawy
Ciąża ektopowa to każda ciąża, która rozwija się poza jamą macicy.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Pierwsze zwiastuny
Ciało wysyła do nas alarmujące sygnały, które zauważone mogą stać się cenna wskazówką dla dalszego postępowania.
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Bank komórek macierzystych
Komórki macierzyste znajdują też zastosowanie w leczeniu chorób nienowotworowych (choćby chorób krwi i układu immunologicznego) oraz dziedzicznych.
Cykl menstruacyjny
Zachodzący w organiźmie kobiety cykliczne zmiany są wynikiem procesu wymiany informacji między obszarem mózgu zwanym podwzgórzem, przysadką mózgową, jajnikami i macicą.
Zaburzenia erekcji problemem wielu mężczyzn
W naszym kraju zaburzenia wzwodu ma około 3,5 miliona mężczyzn a tylko 36% z nich zdaje sobie sprawę, że cierpi na zaburzenia erekcji.