O przewlekłym zapaleniu trzustki
Trzustka jest narządem, który oprócz produkcji insuliny – hormonu odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy we krwi, wytwarza i wydziela do przewodu pokarmowego sok trzustkowy zawierający enzymy niezbędne do trawienia tłuszczu, skrobi i białka. U osób z przewlekłym zapaleniem trzustki, do którego dochodzi często u osób nadużywających alkohol w wyniku zakłócenia pracy trzustki, dochodzi do zaburzenia wydzielania enzymów i gorszego trawienia głównie tłuszczy, skrobi i białka. W wyniku procesu chorobowego najczęściej dochodzi do upośledzenia wchłaniania tłuszczów.
Głównymi objawami choroby są tępe bóle w górnej części jamy brzusznej oraz "tłuste", cuchnące i obfite stolce spowodowane zaburzeniami trawienia tłuszczy, a które doprowadzając do niedożywienia i niedokrwistości. Oprócz tego mogą również występować nudności, wzdęcia brzucha czy stany podgorączkowe.
W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko.