Nośniki
Nośniki - substancje użyte do rozpuszczania, rozcieńczania, dyspergowania lub innego fizycznego modyfikowania substancji dodatkowych do żywności, bez zmiany ich funkcji technologicznej (i które same nie wywołują działania technologicznego), w celu ułatwienia posługiwania się nimi, zastosowania i użytkowania.
Nr | Nazwa substancji | Substancje dodatkowe dozwolone |
- | Alkohol benzylowy2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych |
- | Etanol (alkohol etylowy spożywczy) | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych, barwników |
E 170 | Węglany wapnia | - |
E 263 | Octan wapnia | - |
E 322 | Lecytyna | Wyłącznie do barwników i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców |
E 331 | Cytryniany sodu | - |
E 332 | Cytryniany potasu | |
E 341 | Fosforany wapnia | |
E 400- E 404 | Kwas alginowy i jego sole: sodowa, potasowa, wapniowa i amonowa | - |
E 405 | Alginian propylenowo- glikolowy | - |
E 406 | Agar | - |
E 407 | Karagen | - |
E 410 | Mączka chleba świętojańskiego | - |
E 412 | Guma guar | - |
E 413 | Tragakanta | - |
E 414 | Guma arabska | - |
E 415 | Guma ksantanowa | - |
E 420 | Sorbitol | - |
E 421 | Mannitol | |
E 422 | Glicerol | - |
E 425 | Konjac | - |
E 432 | Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 433 | Monooleinian polioksyetylenosorbitolu | Wyłącznie do substancji zapobiegających pienieniu oraz do barwników i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców |
E 434 | Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 435 | Monostearynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 436 | Tristearynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 440 | Pektyna | - |
E 442 | Fosfatydy amonu | Wyłącznie do przeciwutleniaczy |
E 460 | Celuloza (mikrokrystaliczna lub sproszkowana) | - |
E 461 | Metyloceluloza | - |
E 463 | Hydroksypropyloceluloza | - |
E 464 | Hydroksypropylometyloceluloza | - |
E 465 | Etylometyloceluloza | - |
E 466 | Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy | - |
E 468 | Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana | Wyłącznie do substancji słodzących |
E 469 | Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza | - |
E470a | Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych | Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców |
E470b | Sole magnezowe kwasów tłuszczowych | Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy |
E 471 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców |
E 472a | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym | Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy |
E 472c | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym | |
E 472e | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylo-winowym | |
E 473 | Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych | |
E 475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu | |
E 491 | Monostearynian sorbitolu | Wyłącznie do barwników, substancji |
E 492 | Tristearynian sorbitolu | zapobiegających pienieniu, substancji |
E 493 | Monolaurynian sorbitolu | glazurujących do owoców |
E 494 | Monooleinian sorbitolu | |
E 495 | Monopalmitynian sorbitolu | |
E 500 | Węglany sodu | Wyłącznie do barwników |
E 501 | Węglany potasu | - |
E 504 | Węglany magnezu | - |
E 508 | Chlorek potasu | |
E 509 | Chlorek wapnia | |
E 511 | Chlorek magnezu | |
E 514 | Siarczany sodu | - |
E 515 | Siarczany potasu | |
E 516 | Siarczan wapnia | |
E 517 | Siarczan amonu | |
E 524 | Wodorotlenek sodu | Wyłącznie do barwników |
E 525 | Wodorotlenek potasu | Wyłącznie do barwników |
E 551 | Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) | Wyłącznie do emulgatorów i barwników |
E 552 | Krzemian wapnia | |
E 553b | Talk3 | Wyłącznie do barwników |
E 558 | Bentonit | |
E 559 | Krzemian glinu | |
E 570 | Kwasy tłuszczowe | Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców |
E 577 | Glukonian potasu | - |
E 640 | Glicyna i jej sól sodowa | - |
E 900a | Dimetylopolisiloksan | Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców |
E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty | Wyłącznie do barwników |
E 953 | Izomalt | - |
E 965 | Maltitol | |
E 966 | Laktitol | |
E 967 | Ksylitol | |
E1200 | Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza) | - |
E1201 | Poliwinylopirolidon | Wyłącznie do substancji słodzących |
E1202 | Poliwinylopolipirolidon | |
E1404 do E1451 | Skrobie modyfikowane | - |
E1504 | Octan etylu2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych |
E1505 | Cytrynian trietylowy | - |
E1517 | Diacetyna2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych |
E1518 | Triacetyna2 | - |
E1520 | Glikol 1,2-propylenowy2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych, barwników, emulgatorów, przeciwutleniaczy i preparatów enzymatycznych |