Nośniki

Nośniki - substancje użyte do rozpuszczania, rozcieńczania, dyspergowania lub innego fizycznego modyfikowania substancji dodatkowych do żywności, bez zmiany ich funkcji technologicznej (i które same nie wywołują działania technologicznego), w celu ułatwienia posługiwania się nimi, zastosowania i użytkowania.
Nr | Nazwa substancji | Substancje dodatkowe dozwolone |
- | Alkohol benzylowy2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych |
- | Etanol (alkohol etylowy spożywczy) | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych, barwników |
E 170 | Węglany wapnia | - |
E 263 | Octan wapnia | - |
E 322 | Lecytyna | Wyłącznie do barwników i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców |
E 331 | Cytryniany sodu | - |
E 332 | Cytryniany potasu | |
E 341 | Fosforany wapnia | |
E 400- E 404 | Kwas alginowy i jego sole: sodowa, potasowa, wapniowa i amonowa | - |
E 405 | Alginian propylenowo- glikolowy | - |
E 406 | Agar | - |
E 407 | Karagen | - |
E 410 | Mączka chleba świętojańskiego | - |
E 412 | Guma guar | - |
E 413 | Tragakanta | - |
E 414 | Guma arabska | - |
E 415 | Guma ksantanowa | - |
E 420 | Sorbitol | - |
E 421 | Mannitol | |
E 422 | Glicerol | - |
E 425 | Konjac | - |
E 432 | Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 433 | Monooleinian polioksyetylenosorbitolu | Wyłącznie do substancji zapobiegających pienieniu oraz do barwników i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców |
E 434 | Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 435 | Monostearynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 436 | Tristearynian polioksyetylenosorbitolu | |
E 440 | Pektyna | - |
E 442 | Fosfatydy amonu | Wyłącznie do przeciwutleniaczy |
E 460 | Celuloza (mikrokrystaliczna lub sproszkowana) | - |
E 461 | Metyloceluloza | - |
E 463 | Hydroksypropyloceluloza | - |
E 464 | Hydroksypropylometyloceluloza | - |
E 465 | Etylometyloceluloza | - |
E 466 | Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy | - |
E 468 | Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana | Wyłącznie do substancji słodzących |
E 469 | Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza | - |
E470a | Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych | Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców |
E470b | Sole magnezowe kwasów tłuszczowych | Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy |
E 471 | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych | Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców |
E 472a | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym | Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy |
E 472c | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym | |
E 472e | Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylo-winowym | |
E 473 | Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych | |
E 475 | Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu | |
E 491 | Monostearynian sorbitolu | Wyłącznie do barwników, substancji |
E 492 | Tristearynian sorbitolu | zapobiegających pienieniu, substancji |
E 493 | Monolaurynian sorbitolu | glazurujących do owoców |
E 494 | Monooleinian sorbitolu | |
E 495 | Monopalmitynian sorbitolu | |
E 500 | Węglany sodu | Wyłącznie do barwników |
E 501 | Węglany potasu | - |
E 504 | Węglany magnezu | - |
E 508 | Chlorek potasu | |
E 509 | Chlorek wapnia | |
E 511 | Chlorek magnezu | |
E 514 | Siarczany sodu | - |
E 515 | Siarczany potasu | |
E 516 | Siarczan wapnia | |
E 517 | Siarczan amonu | |
E 524 | Wodorotlenek sodu | Wyłącznie do barwników |
E 525 | Wodorotlenek potasu | Wyłącznie do barwników |
E 551 | Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) | Wyłącznie do emulgatorów i barwników |
E 552 | Krzemian wapnia | |
E 553b | Talk3 | Wyłącznie do barwników |
E 558 | Bentonit | |
E 559 | Krzemian glinu | |
E 570 | Kwasy tłuszczowe | Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców |
E 577 | Glukonian potasu | - |
E 640 | Glicyna i jej sól sodowa | - |
E 900a | Dimetylopolisiloksan | Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców |
E 901 | Wosk pszczeli biały i żółty | Wyłącznie do barwników |
E 953 | Izomalt | - |
E 965 | Maltitol | |
E 966 | Laktitol | |
E 967 | Ksylitol | |
E1200 | Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza) | - |
E1201 | Poliwinylopirolidon | Wyłącznie do substancji słodzących |
E1202 | Poliwinylopolipirolidon | |
E1404 do E1451 | Skrobie modyfikowane | - |
E1504 | Octan etylu2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych |
E1505 | Cytrynian trietylowy | - |
E1517 | Diacetyna2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych |
E1518 | Triacetyna2 | - |
E1520 | Glikol 1,2-propylenowy2 | Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych, barwników, emulgatorów, przeciwutleniaczy i preparatów enzymatycznych |
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Żeń-szeń jako panaceum
Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości.