Niepłodność u kobiet a dieta i styl życia
Odpowiednie nawyki żywieniowe i styl życia, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niepłodności z powodu zaburzeń owulacji aż o 80%. Zgodnie z badaniami, problem niepłodności zarówno w USA, jak i Europie, dotyczy jednaj na sześć par. Niepłodność wynikająca z zaburzeń owulacji została zdiagnozowana w 18 do 30 procent tych przypadków. Naukowcy przebadali grupę 17544 mężatek a następnie opracowali system punktacji czynników dotyczących diety i stylu życia, które powodowały zaburzenia owulacji. Wśród tych czynników znalazły się:
- stosunek tłuszczów mono-nienasyconych do trans w diecie
- spożycie białka, węglowodanów, nabiału
- ilość żelaza w diecie
- dodatkowa suplementacja witamin
- wskaźnik masy ciała (BMI)
- aktywność fizyczna
Stwierdzono, że kobiety cieszące się najlepszą płodnością jadły mniej tłuszczów trans, produktów o wysokim indeksie glikemicznym, spożywały więcej białka pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego, dostarczały organizmowi więcej błonnika i żelaza, a także w pełni pokrywały jego zapotrzebowanie na witaminy. Kobiety te, miały również niższe BMI, codziennie wykonywały ćwiczenia fizyczne oraz co niezwykle ważne - spożywały więcej produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu i jednocześnie mniej tych odtłuszczonych.
Wykazano jednocześnie, że na związek między tymi pro zdrowotnymi czynnikami a płodnością nie ma wpływu ani wiek kobiety, ani ilość przebytych ciąż.