Kwasy i regulatory kwasowości

Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 170 | Węglany wapnia | Wino, miody pitne, sery dojrzewające, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Sok winogronowy, Sery, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, |
E 260 | Kwas octowyl) | Białko jajka kurzego w proszku, Ser, majonezy, musztardy, Przetwory rybne, Cukierki gumki, wyroby typu sneksy i czipsy |
E 261 | Octan potasu | Owoce i warzywa - konserwy |
E 262 | Octan sodu | Koncentraty do potraw, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Owoce i warzywa - konserwy |
E263 | Octan wapnia | Owoce i warzywa - konserwy |
E 270 | Kwas mlekowy | Oliwki, Serki twarogowe, Desery mleczne, Konserwy mięsne, Napoje mleczne fermentowane, Sery topione, majonezy, Przetwory grzybowe i rybne w zalewie kwaśnej, Nektary owocowe, Napoje spirytusowe, Wino owocowe, Lody i ich koncentraty, Wyroby cukiernicze i ciastkarskie, Napoje bezalkoholowe, Koncentraty obiadowe, Nektary, Sery, Pieczywo, Pasty kanapkowe, Ser serwatkowy, makarony, Piwo |
E 296 | Kwas jabłkowy (DL -) | Przetwory rybne, zemulgowane sosy w tym majonezy, sosy sałatkowe, sałatki warzywne, przetwory warzywne, Sok ananasowy, nektary owocowe z gruszek lub brzoskwiń, Napoje bezalkoholowe, Koncentraty obiadowe, Wyroby cukiernicze, Sok ananasowy, Dżemy, galaretki i marmolady, Napoje mleczne fermentowane, Napoje mleczne niefermentowane, Desery mleczne, lody i ich koncentraty, wyroby ciastkarskie |
E 297 | Kwas fumarowy | Wyroby cukiernicze, Guma do żucia, Desery Koncentraty w proszku, |
E 300 | Kwas askorbinowy | Koncentraty deserów, polewy do ciast, Napoje bezalkoholowe, Pieczywo, Chrupki i czipsy jabłkowe, koncentraty ziemniaczane, Przetwory rybne, Koncentraty napojów, Napoje mleczne fermentowane, Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa |
E 301 E 302 | Askorbinian sodu, wapnia | Puré e ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane, Przetwory rybne, Oliwki w zalewie, |
E301 | Askorbinian sodu | Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Owoce i warzywa - konserwy, |
E302 | Askorbinian wapnia | Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa |
E 325 E 326 E 327 | Mleczany sodu, potasu, wapnia | Sosy sałatkowe, wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, kazeiniany, lody i ich koncentraty, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw |
E 325 | Mleczan sodu | Pain courant franç ais, Owoce i warzywa - konserwy |
E 326 | Mleczan potasu | Owoce i warzywa - konserwy, Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól |
E 327 | Mleczan wapnia | Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 330 E 331 E 332 E 333 | Kwas cytrynowy i jego sole: sodowa, potasowa, wapniowa | Wyroby cukiernicze, Koncentraty ciast i deserów, Koncentraty napojów, koncentraty lukru do ciast, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Chrupki, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, Polewy do deserów, Lody i ich koncentraty, Margaryny, Napoje bezalkoholowe, Przyprawy do potraw, Wyroby garmażeryjne, Mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone, Konserwy warzywno-mięsne, Musztarda, majonezy, sosy sałatkowe, Serki twarogowe termizowane, Napoje mleczne fermentowane, Desery mleczne, Sery topione, ser Mozzarella, Przetwory rybne, Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.), Napoje spirytusowe |
E 330 | Kwas cytrynowy | Wyroby kakaowe i czekoladowe, Nektary, Sok ananasowy lub sok z jego udziałem, Soki owocowe, Wino, miody pitne, Masło, Przetwory grzybowe, Dżemy, galaretki i marmolady, Mrożone owoce i warzywa, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne, Ser serwatkowy, Owoce i warzywa - konserwy |
E 331 | Cytryniany sodu | Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 332 | Cytryniany potasu | Kompoty owocowe, Owoce i warzywa - konserwy |
E 333 | Cytryniany wapnia | Owoce i warzywa - konserwy, Kompoty owocowe, Dżemy i galaretki wyborowe |
E 334 | Kwas [L+(-)] winowy | Przetwory owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe, Wyroby cukiernicze, Wino, Koncentraty napojów, Sosy sałatkowe i majonezy, Wyroby typu sneksy i czipsy, chrupki, Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe |
E 335 E 336 E 337 | Winiany sodu, potasu, sodowo-potasowy | Koncentraty napojów, Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, Sosy sałatkowe i majonezy |
E 335 | Winiany sodu | Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 336 | Winiany potasu | Sok winogronowy, Owoce i warzywa - konserwy |
E 337 | Winian sodowo-potasowy | Owoce i warzywa - konserwy |
E 338 | Kwas fosforowy | Napoje typu cola oraz analogiczne zawierające ekstrakt kawy naturalnej zamiast ekstraktu orzeszków cola, Kazeina spożywcza |
E 339 | Fosforany sodu | Skrobia budyniowa, Mieszanki przyprawowe do wyrobów typu sneksy i czipsy |
E 342 | Fosforan amonu | Nastaw do produkcji wina |
E 350 | Jabłczany sodu | Dżemy, galaretki i marmolady |
E 355 E 356 | Kwas adypinowy oraz jego sól | Nadzienia i polewy do wyrobów, piekarskich i ciastkarskich |
E 357 | sodowa i potasowa | Koncentraty deserów w proszku, Desery żelujące, Desery z dodatkiem aromatów owocowych, Koncentraty w proszku do domowego sporządzania napojów |
E 355 | Kwas adypinowy | Lody i ich koncentraty3, Koncentraty ciast, Koncentraty deserów |
E 363 | Kwas bursztynowy | Desery, Zupy, buliony i rosoły |
E 450i E 450iii | Difosforan disodowy | Miazga kakaowa, Proszek kakaowy |
E 500 | Węglany sodu | Karmelki musujące, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Koncentraty obiadowe z makaronem, Guma do żucia, Ser smażony chudy, Ser kminkowy parzony, Koncentraty napojów, Puré e ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane, Białczany, kazeiniany, Margaryny, Wędliny, wyroby garmażeryjne z udziałem mięsa peklowanego, Mleko zagęszczone i mleko w proszku |
E 501 | Węglany potasu | Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Koncentraty zup i napojów, Wyroby typu sneksy i czipsy |
E 503 | Węglany amonu | Nastaw do produkcji wina, Serwatka zagęszczona |
E 504 | Węglany magnezu | Wyroby typu sneksy i czipsy, Sery dojrzewające, Koncentraty napojów, Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 507 | Kwas chlorowodorowy (kwas solny) | Woda do produkcji: piwa, majonezów i sosów sałatkowych, Cukier inwertowany, Żelatyna spożywcza, pektyna, Glukoza, hydrolizaty skrobiowe, Majonezy |
E 508 | Chlorek potasu2 | Konserwy mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, przetwory rybne, sery dojrzewające, sery topione, serki twarogowe termizowane, napoje mleczne fermentowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy jogurtowe, bryndza owcza i owczo-krowia, serki ziarniste typu cottage cheese i inne rodzaje produktów twarogowych |
E 509 | Chlorek wapnia | Woda do produkcji piwa, Słód browarniczy |
E 513 | Kwas siarkowy | Kazeina spożywcza, żelatyna spożywcza |
E 516 | Siarczan wapnia | Woda do produkcji piwa, Pieczywo żytnie i mieszane |
E 517 | Siarczan amonu | Nastaw do produkcji wina |
E 524 | Wodorotlenek sodu | Kazeiniany, białczany, Słone paluszki, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 525 E 526 E 528 | Wodorotlenek potasu, Wodorotlenek wapnia, Wodorotlenek magnezu | Kazeiniany, białczany |
E 525 | Wodorotlenek potasu | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 526 | Wodorotlenek wapnia | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 527 | Wodorotlenek amonu | Kazeiniany, Białczany, Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 528 | Wodorotlenek magnezu | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 530 | Tlenek magnezu | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 529 | Tlenek wapnia | Białczany, kazeiniany |
E 575 | Lakton kwasu glukonowego | Musztarda, Ser Tofu, Majonezy, sosy sałatkowe, Sery dojrzewające, Ser Feta, Wędliny, Owoce i warzywa - konserwy, Świeże makarony, Twarogi ziarniste, Mozzarella i ser serwatkowy |
1 E 260 nie może stanowić składnika surowcowego produktu gotowego do spożycia (nie jest zamiennikiem octu).
2 Wyłącznie w postaci równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, w której zawartość KCl nie przekracza 50%.
3 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
MediWebzespół redakcyjny
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.
Pieprzyk, myszka i... słońce
Największym wrogiem każdej komórki barwnikowej czyli melanocyta i tego, który występuje w normalnej skórze i który buduje znamię jest słońce.
Żeń-szeń jako panaceum
Nazwa botaniczna żeń-szenia to Panax ginseng co po łacinie oznacza panaceum, czyli środek na wszystkie dolegliwości.