Kwasy i regulatory kwasowości

Kwasy i regulatory kwasowości
Kwasy - substancje zwiększające kwasowość środków spożywczych i/lub wnoszące do nich kwaśny smak. Regulatory kwasowości - substancje zmieniające lub ustalające kwasowość środków spożywczych.
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 170 Węglany wapnia Wino, miody pitne, sery dojrzewające, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Sok winogronowy, Sery, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane,
E 260 Kwas octowyl) Białko jajka kurzego w proszku, Ser, majonezy, musztardy, Przetwory rybne, Cukierki gumki, wyroby typu sneksy i czipsy
E 261 Octan potasu Owoce i warzywa - konserwy
E 262 Octan sodu Koncentraty do potraw, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Owoce i warzywa - konserwy
E263 Octan wapnia Owoce i warzywa - konserwy
E 270 Kwas mlekowy Oliwki, Serki twarogowe, Desery mleczne, Konserwy mięsne, Napoje mleczne fermentowane, Sery topione, majonezy, Przetwory grzybowe i rybne w zalewie kwaśnej, Nektary owocowe, Napoje spirytusowe, Wino owocowe, Lody i ich koncentraty, Wyroby cukiernicze i ciastkarskie, Napoje bezalkoholowe, Koncentraty obiadowe, Nektary, Sery, Pieczywo, Pasty kanapkowe, Ser serwatkowy, makarony, Piwo
E 296 Kwas jabłkowy (DL -) Przetwory rybne, zemulgowane sosy w tym majonezy, sosy sałatkowe, sałatki warzywne, przetwory warzywne, Sok ananasowy, nektary owocowe z gruszek lub brzoskwiń, Napoje bezalkoholowe, Koncentraty obiadowe, Wyroby cukiernicze, Sok ananasowy, Dżemy, galaretki i marmolady, Napoje mleczne fermentowane, Napoje mleczne niefermentowane, Desery mleczne, lody i ich koncentraty, wyroby ciastkarskie
E 297 Kwas fumarowy Wyroby cukiernicze, Guma do żucia, Desery Koncentraty w proszku,
E 300 Kwas askorbinowy Koncentraty deserów, polewy do ciast, Napoje bezalkoholowe, Pieczywo, Chrupki i czipsy jabłkowe, koncentraty ziemniaczane, Przetwory rybne, Koncentraty napojów, Napoje mleczne fermentowane, Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa
E 301
E 302
Askorbinian sodu, wapnia Puré e ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane, Przetwory rybne, Oliwki w zalewie,
E301 Askorbinian sodu Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Owoce i warzywa - konserwy,
E302 Askorbinian wapnia Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa
E 325
E 326
E 327
Mleczany sodu, potasu, wapnia Sosy sałatkowe, wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, kazeiniany, lody i ich koncentraty, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw
E 325 Mleczan sodu Pain courant franç ais, Owoce i warzywa - konserwy
E 326 Mleczan potasu Owoce i warzywa - konserwy, Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól
E 327 Mleczan wapnia Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady
E 330 E 331 E 332 E 333 Kwas cytrynowy i jego sole: sodowa, potasowa, wapniowa Wyroby cukiernicze, Koncentraty ciast i deserów, Koncentraty napojów, koncentraty lukru do ciast, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Chrupki, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, Polewy do deserów, Lody i ich koncentraty, Margaryny, Napoje bezalkoholowe, Przyprawy do potraw, Wyroby garmażeryjne, Mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone, Konserwy warzywno-mięsne, Musztarda, majonezy, sosy sałatkowe, Serki twarogowe termizowane, Napoje mleczne fermentowane, Desery mleczne, Sery topione, ser Mozzarella, Przetwory rybne, Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.), Napoje spirytusowe
E 330 Kwas cytrynowy Wyroby kakaowe i czekoladowe, Nektary, Sok ananasowy lub sok z jego udziałem, Soki owocowe, Wino, miody pitne, Masło, Przetwory grzybowe, Dżemy, galaretki i marmolady, Mrożone owoce i warzywa, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne, Ser serwatkowy, Owoce i warzywa - konserwy
E 331 Cytryniany sodu Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady
E 332 Cytryniany potasu Kompoty owocowe, Owoce i warzywa - konserwy
E 333 Cytryniany wapnia Owoce i warzywa - konserwy, Kompoty owocowe, Dżemy i galaretki wyborowe
E 334 Kwas [L+(-)] winowy Przetwory owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe, Wyroby cukiernicze, Wino, Koncentraty napojów, Sosy sałatkowe i majonezy, Wyroby typu sneksy i czipsy, chrupki, Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe
E 335
E 336
E 337
Winiany sodu, potasu, sodowo-potasowy Koncentraty napojów, Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, Sosy sałatkowe i majonezy
E 335 Winiany sodu Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady
E 336 Winiany potasu Sok winogronowy, Owoce i warzywa - konserwy
E 337 Winian sodowo-potasowy Owoce i warzywa - konserwy
E 338 Kwas fosforowy Napoje typu cola oraz analogiczne zawierające ekstrakt kawy naturalnej zamiast ekstraktu orzeszków cola, Kazeina spożywcza
E 339 Fosforany sodu Skrobia budyniowa, Mieszanki przyprawowe do wyrobów typu sneksy i czipsy
E 342 Fosforan amonu Nastaw do produkcji wina
E 350 Jabłczany sodu Dżemy, galaretki i marmolady
E 355 E 356 Kwas adypinowy oraz jego sól Nadzienia i polewy do wyrobów, piekarskich i ciastkarskich
E 357 sodowa i potasowa Koncentraty deserów w proszku, Desery żelujące, Desery z dodatkiem aromatów owocowych, Koncentraty w proszku do domowego sporządzania napojów
E 355 Kwas adypinowy Lody i ich koncentraty3, Koncentraty ciast, Koncentraty deserów
E 363 Kwas bursztynowy Desery, Zupy, buliony i rosoły
E 450i
E 450iii
Difosforan disodowy Miazga kakaowa, Proszek kakaowy
E 500 Węglany sodu Karmelki musujące, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Koncentraty obiadowe z makaronem, Guma do żucia, Ser smażony chudy, Ser kminkowy parzony, Koncentraty napojów, Puré e ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane, Białczany, kazeiniany, Margaryny, Wędliny, wyroby garmażeryjne z udziałem mięsa peklowanego, Mleko zagęszczone i mleko w proszku
E 501 Węglany potasu Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Koncentraty zup i napojów, Wyroby typu sneksy i czipsy
E 503 Węglany amonu Nastaw do produkcji wina, Serwatka zagęszczona
E 504 Węglany magnezu Wyroby typu sneksy i czipsy, Sery dojrzewające, Koncentraty napojów, Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) Woda do produkcji: piwa, majonezów i sosów sałatkowych, Cukier inwertowany, Żelatyna spożywcza, pektyna, Glukoza, hydrolizaty skrobiowe, Majonezy
E 508 Chlorek potasu2 Konserwy mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, przetwory rybne, sery dojrzewające, sery topione, serki twarogowe termizowane, napoje mleczne fermentowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy jogurtowe, bryndza owcza i owczo-krowia, serki ziarniste typu cottage cheese i inne rodzaje produktów twarogowych
E 509 Chlorek wapnia Woda do produkcji piwa, Słód browarniczy
E 513 Kwas siarkowy Kazeina spożywcza, żelatyna spożywcza
E 516 Siarczan wapnia Woda do produkcji piwa, Pieczywo żytnie i mieszane
E 517 Siarczan amonu Nastaw do produkcji wina
E 524 Wodorotlenek sodu Kazeiniany, białczany, Słone paluszki, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy, galaretki i marmolady
E 525
E 526
E 528
Wodorotlenek potasu, Wodorotlenek wapnia, Wodorotlenek magnezu Kazeiniany, białczany
E 525 Wodorotlenek potasu Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 526 Wodorotlenek wapnia Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 527 Wodorotlenek amonu Kazeiniany, Białczany, Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 528 Wodorotlenek magnezu Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 530 Tlenek magnezu Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 529 Tlenek wapnia Białczany, kazeiniany
E 575 Lakton kwasu glukonowego Musztarda, Ser Tofu, Majonezy, sosy sałatkowe, Sery dojrzewające, Ser Feta, Wędliny, Owoce i warzywa - konserwy, Świeże makarony, Twarogi ziarniste, Mozzarella i ser serwatkowy

1 E 260 nie może stanowić składnika surowcowego produktu gotowego do spożycia (nie jest zamiennikiem octu).
2 Wyłącznie w postaci równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, w której zawartość KCl nie przekracza 50%.
3 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.

Ocena artykułu

4.35
z 34 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(23)
4
 
(5)
3
 
(2)
2
 
(3)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.35 z 34 głosów

82%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty