Kwasy i regulatory kwasowości
Kwasy - substancje zwiększające kwasowość środków spożywczych i/lub wnoszące do nich kwaśny smak. Regulatory kwasowości - substancje zmieniające lub ustalające kwasowość środków spożywczych.
Nr | Nazwa substancji | Środek spożywczy |
E 170 | Węglany wapnia | Wino, miody pitne, sery dojrzewające, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Sok winogronowy, Sery, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, |
E 260 | Kwas octowyl) | Białko jajka kurzego w proszku, Ser, majonezy, musztardy, Przetwory rybne, Cukierki gumki, wyroby typu sneksy i czipsy |
E 261 | Octan potasu | Owoce i warzywa - konserwy |
E 262 | Octan sodu | Koncentraty do potraw, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Owoce i warzywa - konserwy |
E263 | Octan wapnia | Owoce i warzywa - konserwy |
E 270 | Kwas mlekowy | Oliwki, Serki twarogowe, Desery mleczne, Konserwy mięsne, Napoje mleczne fermentowane, Sery topione, majonezy, Przetwory grzybowe i rybne w zalewie kwaśnej, Nektary owocowe, Napoje spirytusowe, Wino owocowe, Lody i ich koncentraty, Wyroby cukiernicze i ciastkarskie, Napoje bezalkoholowe, Koncentraty obiadowe, Nektary, Sery, Pieczywo, Pasty kanapkowe, Ser serwatkowy, makarony, Piwo |
E 296 | Kwas jabłkowy (DL -) | Przetwory rybne, zemulgowane sosy w tym majonezy, sosy sałatkowe, sałatki warzywne, przetwory warzywne, Sok ananasowy, nektary owocowe z gruszek lub brzoskwiń, Napoje bezalkoholowe, Koncentraty obiadowe, Wyroby cukiernicze, Sok ananasowy, Dżemy, galaretki i marmolady, Napoje mleczne fermentowane, Napoje mleczne niefermentowane, Desery mleczne, lody i ich koncentraty, wyroby ciastkarskie |
E 297 | Kwas fumarowy | Wyroby cukiernicze, Guma do żucia, Desery Koncentraty w proszku, |
E 300 | Kwas askorbinowy | Koncentraty deserów, polewy do ciast, Napoje bezalkoholowe, Pieczywo, Chrupki i czipsy jabłkowe, koncentraty ziemniaczane, Przetwory rybne, Koncentraty napojów, Napoje mleczne fermentowane, Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa |
E 301 E 302 | Askorbinian sodu, wapnia | Puré e ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane, Przetwory rybne, Oliwki w zalewie, |
E301 | Askorbinian sodu | Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Owoce i warzywa - konserwy, |
E302 | Askorbinian wapnia | Mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa |
E 325 E 326 E 327 | Mleczany sodu, potasu, wapnia | Sosy sałatkowe, wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, kazeiniany, lody i ich koncentraty, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw |
E 325 | Mleczan sodu | Pain courant franç ais, Owoce i warzywa - konserwy |
E 326 | Mleczan potasu | Owoce i warzywa - konserwy, Chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub substancje spulchniające, sól |
E 327 | Mleczan wapnia | Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 330 E 331 E 332 E 333 | Kwas cytrynowy i jego sole: sodowa, potasowa, wapniowa | Wyroby cukiernicze, Koncentraty ciast i deserów, Koncentraty napojów, koncentraty lukru do ciast, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Chrupki, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, Polewy do deserów, Lody i ich koncentraty, Margaryny, Napoje bezalkoholowe, Przyprawy do potraw, Wyroby garmażeryjne, Mleko zagęszczone słodzone i niesłodzone, Konserwy warzywno-mięsne, Musztarda, majonezy, sosy sałatkowe, Serki twarogowe termizowane, Napoje mleczne fermentowane, Desery mleczne, Sery topione, ser Mozzarella, Przetwory rybne, Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.), Napoje spirytusowe |
E 330 | Kwas cytrynowy | Wyroby kakaowe i czekoladowe, Nektary, Sok ananasowy lub sok z jego udziałem, Soki owocowe, Wino, miody pitne, Masło, Przetwory grzybowe, Dżemy, galaretki i marmolady, Mrożone owoce i warzywa, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne, Ser serwatkowy, Owoce i warzywa - konserwy |
E 331 | Cytryniany sodu | Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 332 | Cytryniany potasu | Kompoty owocowe, Owoce i warzywa - konserwy |
E 333 | Cytryniany wapnia | Owoce i warzywa - konserwy, Kompoty owocowe, Dżemy i galaretki wyborowe |
E 334 | Kwas [L+(-)] winowy | Przetwory owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe, Wyroby cukiernicze, Wino, Koncentraty napojów, Sosy sałatkowe i majonezy, Wyroby typu sneksy i czipsy, chrupki, Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe i koncentraty dodatków do potraw, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe |
E 335 E 336 E 337 | Winiany sodu, potasu, sodowo-potasowy | Koncentraty napojów, Koncentraty deserów, koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, Sosy sałatkowe i majonezy |
E 335 | Winiany sodu | Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 336 | Winiany potasu | Sok winogronowy, Owoce i warzywa - konserwy |
E 337 | Winian sodowo-potasowy | Owoce i warzywa - konserwy |
E 338 | Kwas fosforowy | Napoje typu cola oraz analogiczne zawierające ekstrakt kawy naturalnej zamiast ekstraktu orzeszków cola, Kazeina spożywcza |
E 339 | Fosforany sodu | Skrobia budyniowa, Mieszanki przyprawowe do wyrobów typu sneksy i czipsy |
E 342 | Fosforan amonu | Nastaw do produkcji wina |
E 350 | Jabłczany sodu | Dżemy, galaretki i marmolady |
E 355 E 356 | Kwas adypinowy oraz jego sól | Nadzienia i polewy do wyrobów, piekarskich i ciastkarskich |
E 357 | sodowa i potasowa | Koncentraty deserów w proszku, Desery żelujące, Desery z dodatkiem aromatów owocowych, Koncentraty w proszku do domowego sporządzania napojów |
E 355 | Kwas adypinowy | Lody i ich koncentraty3, Koncentraty ciast, Koncentraty deserów |
E 363 | Kwas bursztynowy | Desery, Zupy, buliony i rosoły |
E 450i E 450iii | Difosforan disodowy | Miazga kakaowa, Proszek kakaowy |
E 500 | Węglany sodu | Karmelki musujące, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Koncentraty obiadowe z makaronem, Guma do żucia, Ser smażony chudy, Ser kminkowy parzony, Koncentraty napojów, Puré e ziemniaczane, koncentraty ziemniaczane, Białczany, kazeiniany, Margaryny, Wędliny, wyroby garmażeryjne z udziałem mięsa peklowanego, Mleko zagęszczone i mleko w proszku |
E 501 | Węglany potasu | Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Koncentraty zup i napojów, Wyroby typu sneksy i czipsy |
E 503 | Węglany amonu | Nastaw do produkcji wina, Serwatka zagęszczona |
E 504 | Węglany magnezu | Wyroby typu sneksy i czipsy, Sery dojrzewające, Koncentraty napojów, Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 507 | Kwas chlorowodorowy (kwas solny) | Woda do produkcji: piwa, majonezów i sosów sałatkowych, Cukier inwertowany, Żelatyna spożywcza, pektyna, Glukoza, hydrolizaty skrobiowe, Majonezy |
E 508 | Chlorek potasu2 | Konserwy mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, przetwory rybne, sery dojrzewające, sery topione, serki twarogowe termizowane, napoje mleczne fermentowane i/lub z dodatkami smakowymi, sosy jogurtowe, bryndza owcza i owczo-krowia, serki ziarniste typu cottage cheese i inne rodzaje produktów twarogowych |
E 509 | Chlorek wapnia | Woda do produkcji piwa, Słód browarniczy |
E 513 | Kwas siarkowy | Kazeina spożywcza, żelatyna spożywcza |
E 516 | Siarczan wapnia | Woda do produkcji piwa, Pieczywo żytnie i mieszane |
E 517 | Siarczan amonu | Nastaw do produkcji wina |
E 524 | Wodorotlenek sodu | Kazeiniany, białczany, Słone paluszki, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy, galaretki i marmolady |
E 525 E 526 E 528 | Wodorotlenek potasu, Wodorotlenek wapnia, Wodorotlenek magnezu | Kazeiniany, białczany |
E 525 | Wodorotlenek potasu | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 526 | Wodorotlenek wapnia | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 527 | Wodorotlenek amonu | Kazeiniany, Białczany, Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 528 | Wodorotlenek magnezu | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 530 | Tlenek magnezu | Wyroby kakaowe i czekoladowe |
E 529 | Tlenek wapnia | Białczany, kazeiniany |
E 575 | Lakton kwasu glukonowego | Musztarda, Ser Tofu, Majonezy, sosy sałatkowe, Sery dojrzewające, Ser Feta, Wędliny, Owoce i warzywa - konserwy, Świeże makarony, Twarogi ziarniste, Mozzarella i ser serwatkowy |
1 E 260 nie może stanowić składnika surowcowego produktu gotowego do spożycia (nie jest zamiennikiem octu).
2 Wyłącznie w postaci równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, w której zawartość KCl nie przekracza 50%.
3 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.