Korzyści z picia herbaty

Korzyści z picia herbaty

W Archives of Internal Medicine opublikowano wyniki najnowszych badań, według których codzienne spożycie nawet połowy filiżanki zielonej herbaty lub typu oolong, może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęstrzych chorób serca i dotyczą około 20% dorosłych w wielu krajach. Choroba ta wiąże się z udarem mózgu, niewydolnością serca, dysfunkcją nerek i jest głównym czynnikiem zagrożenia zgonem z przyczyn sercowych.

Herbata jest drugim po wodzie, najpopularniejszym napojem na świecie.
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie flawonoidami, czyli antyoksydantami znajdującymi się w herbacie, które mogą zapobiegać chorobom serca.

Badania przeprowadzono na 1.507 chińskich kobietach i mężczyznach, z których 40% było stałymi konsumentami herbaty i piło minimum pół filiżanki dziennie, przez conajmniej rok. W celu oszacowania całkowitej dziennej konsumpcji napoju, w trakcie wywiadu sprawdzano objętość filiżanki, rodzaj pitej herbaty, sposób przyrządzania, ilość, częstotliwość i okres picia herbaty. Okazało się, że ponad 96% badanych piło zieloną herbatę i typu oolong (półfermentowaną). Pijący herbatę byli zwykle młodsi (głównie mężczyźni) i posiadali lepsze wykształcenie oraz status socjoekonomiczny niż osoby nie pijące herbaty. Jednak byli też bardziej otyli, palili więcej papierosów, spożywali większe ilości alkoholu, jedli mniej warzyw i mieli niższy poziom sodu niż osoby nie pijące regularnie herbaty.

Po zanalizowaniu wszystkich czynników związanych z ryzykiem choroby serca i wysokim ciśnieniem, naukowcy stwierdzili, że osoby pijące herbatę są mniej narażone na te dolegliwości. Osoby, które piły dziennie conajmniej pół filiżanki średnio mocnej herbaty (zielonej lub oolong) wykazywały o 46% niższe ryzyko nadciśnienia tętniczego niż osoby nie pijące tego napoju. Natomiast spożycie ponad 2.5 filiżanek herbaty dziennie zmniejszało ryzyko o 65%. Jednak konsumpcja dłuższa niż rok nie wiązała się z dalszym spadkiem ryzyka nadciśnienia.

W oparciu o badania specjaliści zalecają minimum pół filiżanki zielonej herbaty lub typu oolong dziennie, przez conajmniej rok, aby czerpać korzyści z picia tego napoju. Konieczne są jednak dalsze badania, aby lepiej poznać mechanizm obniżania ciśnienia przez zawarte w herbacie związki.

Ocena artykułu

4.6
z 35 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(23)
4
 
(11)
3
 
(0)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.6 z 35 głosów

97%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty