Kamica wapniowa

Kamica wapniowa

Kamica wapniowa polega na odkładaniu się w drogach moczowych soli wapnia i najczęściej jest ona związana z odkładaniem się soli innych związków. Występują mieszane formy kamicy wapniowej: kamica moczanowo-wapniowa, kamica szczawianowo-wapniowa oraz kamica fosforanowo-wapniowa. Podstawowe zalecenie dietetyczne, oprócz tego stosowanego w poszczególnych typach kamicy, polega na ograniczeniu spożyciu potraw zawierających większe ilości wapnia, a więc głównie nabiału, mleka i przetworów mlecznych.

Produkty przeciwwskazane: mleko, nabiał, borówki, winogrona, rośliny strączkowe, szpinak, rabarbar, agrest, rodzynki, śliwki, kakao, szczaw

Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach: fasola, pomidory, brukselka, pomarańcze, ananas, truskawki

Ocena artykułu

4.53
z 51 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(33)
4
 
(15)
3
 
(1)
2
 
(1)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.53 z 51 głosów

94%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty