Kamica szczawianowa
Kamica szczawianowa polega na odkładaniu się w drogach moczowych osadów zbudowanych ze szczawianów dostarczonych z pożywienie oraz będących wynikiem przemian metabolicznych kwasu askorbinowego i glicyny. Podstawową zasadą stosowania tej diety jest wyłącznie spożywania pokarmów zawierających większą ilość kwasu szczawiowego. Z diety należy wykluczyć przede wszystkim: szczaw, szpinak, rabarbar, botwinę, buraki, rośliny strączkowe czekoladę, pieprz, rzepę, czekoladę, kakao, mocną herbatę. Jednocześnie zaleca się zwiększenie produktów zakwaszających mocz takich jak mięso, ryby, wędliny, jajka, pieczywo
Produkty zalecane: produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, jęczmienne), masło, owoce cytrusowe, soki owocowe,warzywa, ogórki, kukurydza, cebula, sałata, kapusta, mięso, ryby, drób, wody mineralne
Produkty dozwolone: ziemniaki, marchew, zielone warzywa liściaste, kapustne, sałata, buraki, groch, fasola, pomidory, śliwki, agrest, truskawki, orzechy, cukier, mleko i przetwory mleczne, jajka
Produkty przeciwwskazane: szczaw, szpinak, rabarbar, agrest, suszone śliwki, czekolada, kakao, mocna herbata, nasiona warzyw strączkowych, botwina, figi, cytryny, konserwy mięsne, konserwy rybne, kiszonki, koncentraty zup, sosów, ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu