Kamica moczanowa
Kamica moczanowa polega na odkładaniu się w drogach moczowych osadów zbudowanych z kwasu moczowego. Źródłem zasad purynowych, z których w wyniku metabolizmu powstaje kwas moczowy, sa przede wszystkim produkty mięsne (wątroba, nerki, mózg i serca cynaderki, móżdżek), wywary i sosy mięsne, sardynki i śledzie oraz rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica i bób). Duże ilości puryn znajduje się w kakao, kawie i herbacie oraz w grzybach. Podstawową zasadą stosowania diety jest alkalizacja moczu do pH 6,6-7, co powoduje wzrost rozpuszczalności moczanów. Stosuje się dietę mleczno-jarską (mleko, warzywa, owoce).
Produkty dozwolone: drób, ryby lub mięso cielęce i wołowe w ilości 150 g/dobę, wywary mięsne, wywary grzybowe,rośliny strączkowe
Produkty zalecane: wody mineralne, warzywa, owoce, potrawy mączne, cukier, mleko
Produkty przeciwwskazane: wątroba, nerki, wieprzowina, baranina, sardynki, śledzie, kawior, czekolada, kakao, kawa, mocna herbata, orzechy, groch, fasola, soczewica i bób