Gen słodkości rozszyfrowany
Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine z Nowego Jorku znaleźli wreszcie brakujący gen, który prawdopodobnie odpowiada za odczuwanie słodkiego smaku. Wyniki eksperymentów zamieścili w majowym wydaniu czasopisma Nature Genetics. Druga grupa naukowców pod kierownictwem dr. Montmayeura opublikowała wyniki swoich prac w najnowszym numerze Nature Neuroscience. Gen kodujący receptor dla odbioru słodkiego smaku został zmapowany na chromosomie czwartym. Obie grupy badawcze przeprowadziły niezależne od siebie eksperymenty.
Wyniki badań nad genem słodkości mogą dać przemysłowi spożywczemu możliwość opracowania lepszych słodzików imitujących cukier. Być może będą one w większym stopniu dawały nam złudzenie słodkości. Osoby chorujące na cukrzycę oraz wszyscy, którzy są na diecie odchudzającej czekają na takie bezpieczne dla zdrowia imitacje cukru.