Gen słodkości rozszyfrowany

Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine z Nowego Jorku znaleźli wreszcie brakujący gen, który prawdopodobnie odpowiada za odczuwanie słodkiego smaku. Wyniki eksperymentów zamieścili w majowym wydaniu czasopisma Nature Genetics. Druga grupa naukowców pod kierownictwem dr. Montmayeura opublikowała wyniki swoich prac w najnowszym numerze Nature Neuroscience. Gen kodujący receptor dla odbioru słodkiego smaku został zmapowany na chromosomie czwartym. Obie grupy badawcze przeprowadziły niezależne od siebie eksperymenty.
Wyniki badań nad genem słodkości mogą dać przemysłowi spożywczemu możliwość opracowania lepszych słodzików imitujących cukier. Być może będą one w większym stopniu dawały nam złudzenie słodkości. Osoby chorujące na cukrzycę oraz wszyscy, którzy są na diecie odchudzającej czekają na takie bezpieczne dla zdrowia imitacje cukru.
Medyczna Agencja Informacyjna
Podobne teksty
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Płeć dziecka
Metody zwiększające prawdopodobieństwo urodzenia synka lub córeczki.
Poronienie
Uważa się, że około 10-15% wszystkich ciąż kończy się poronieniem samoistnym czyli wydaleniem obumarłego jaja płodowego.
Polacy a profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Najczęstszym powodem dla którego unikamy badań profilaktycznych jest przekonanie o tym, że jesteśmy zdrowi
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Objawy raka piersi
Jakie są pierwsze symptomy raka piersi.
Objawy menopauzy
Czym charakteryzuje się i jak rozpoznać menopauzę.
Niekorzystne działanie na skórę promieniowania UV
Obecnie wiemy, że to promienie UVA są główną przyczyną fotostarzenia się skóry oraz zmian nowotworowych.