Duże śniadanie pozwala schudnąć
Tradycyjnie zaleca się otyłym ograniczenie jedzenia i wykonywanie większej ilości ćwiczeń fizycznych, natomiast nie bierze się pod uwagę uczucia głodu i wilczego apetytu na słodycze. Naukowcy postanowili znaleźć dietę kontrolującą oba te aspekty.
Uczeni wyjaśniają, że rano organizm jest przyzwyczajony do "poszukiwania żywności". Metabolizm przyspiesza a poziom adrenaliny i kortyzolu wzrasta do najwyższych poziomów. Mózg potrzebuje energii a jeśli nie otrzyma jej wraz z pożywieniem, musi znaleźć inne źródła paliwa. Aby to zrobić, aktywuje procesy awaryjne i pobierając energię z mięśni, niszczy tkankę mięśniową. Jeśli później otrzyma pożywienie, to nadal działając w trybie awaryjnym, uzyskaną w ten sposób energię zmagazynuje jako tłuszcz. Aby tego uniknąć, naukowcy zaprojektowali dietę, w której śniadanie stanowiło około połowę dziennej porcji kalorii i zawierało - mleko, 85 gram chudego mięsa, dwa plastry żółtego sera, dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa i 28 gram czekolady mlecznej. Przez resztę dnia posiłki składały się z białka pochodzenia roślinnego i węglowodanów złożonych.
Otyłe kobiety stosując tę dietę (zawierającą ok 1240 kcal), straciły prawie pięć razy więcej kilogramów, w porównaniu z kobietami wykorzystującymi tradycyjną, nisko-węglowodanową dietę (ok 1085 kcal).