Dieta po resekcji trzustki

Dieta po resekcji trzustki
Trzustka jest narządem, który oprócz produkcji insuliny – hormonu odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy we krwi,  wytwarza i wydziela do przewodu pokarmowego sok trzustkowy zawierający enzymy niezbędne do trawienia tłuszczu, skrobi i białka. Usunięcie trzustki doprowadza do rozwoju cukrzycy oraz zaburzeń trawienia i wchłaniania spowodowanych brakiem enzymów trawiennych wydzielanych przez trzustkę.

Ocena artykułu

3.67
z 58 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(11)
4
 
(29)
3
 
(9)
2
 
(6)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.67 z 58 głosów

69%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty