Dieta i suplementacja w endometriozie: rola antyoksydantów w łagodzeniu objawów endometriozy

Dieta i suplementacja w endometriozie: rola antyoksydantów w łagodzeniu objawów endometriozy
Spis treści
  1. Dieta w endometriozie - najważniejsze informacje
  2. Antyoksydanty i ich rola w diecie dla kobiet z endometriozą
  3. Co należy ograniczyć lub wyeliminować?

Dieta w endometriozie - najważniejsze informacje

Kobiety z endometriozą powinny zadbać o swoją dietę, ponieważ ma ona duży wpływ na ich zdrowie. U kobiet z endometriozą dieta ma na celu zredukowanie stanów zapalnych, ustabilizowanie poziomu estrogenów i zapobieganie insulinooporności. Racjonalne odżywianie polega przede wszystkim na dostarczaniu organizmowi składników wzmacniających odporność i wyciszających stany zapalne. Dzięki temu można liczyć na zmniejszenie dolegliwości bólowych i ograniczenie innych objawów endometriozy. Szacuje się, iż endometrioza z czasem będzie diagnozowana u coraz większej liczby kobiet. Ważne jest zatem nie tylko racjonalne odżywianie, ale też rozpowszechnianie zaleceń zdrowotno-żywieniowych dotyczących profilaktyki tego zaburzenia. 

Antyoksydanty i ich rola w diecie dla kobiet z endometriozą

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, odgrywają szczególną rolę w diecie kobiet zmagających się z endometriozą. Jak wiadomo, antyoksydanty niszczą wolne rodniki, które mają niekorzystny wpływ na organizm. Do antyoksydantów należą różne substancje, w tym witaminy A, E i C, cynk, a także kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest znany również jako kwas omega-3, choć tak naprawdę należy do rodziny kwasów tłuszczowych omega-3. Kwas alfa-linolenowy stymulują działanie prostaglandyn, czyli hormonów łagodzących ból i inne dolegliwości towarzyszące endometriozie. Regularne dostarczanie organizmowi kwasu alfa-liponowego wyraźnie zmniejsza objawy bólowe związanych z endometriozą, w szczególności związane z aktywnością seksualną i miesiączkowaniem. Kwas alfa-liponowy redukuje także przewlekły ból miednicy. Warto pamiętać ponadto o folianach, w tym o syntetycznej formie witaminy B9, którą jest kwas foliowy. Foliany osłabiają uszkodzenia oksydacyjne dzięki działaniu jako przeciwutleniacz. 

Co należy ograniczyć lub wyeliminować?

Aby ograniczyć objawy endometriozy, trzeba unikać produktów nasilających stany zapalne w organizmie, co wiąże się niekiedy z gruntownymi zmianami w menu. Ze swoich posiłków należy usunąć potrawy i produkty typu fast food, zawierające szkodliwe tłuszcze trans. Zalecane jest także zredukowanie do minimum żywności obfitującej w kwasy tłuszczowe nasycone. Żywność mocno przetworzona i smażona w głębokim tłuszczu z pewnością nie służy kobietom zmagającym się z endometriozą, podobnie zresztą jak napoje gazowane i smakowe, które zawierają dużo węglowodanów. Jeśli stwierdzono u Ciebie endometriozę, koniecznie zrezygnuj także z alkoholu!

Ocena artykułu

5
 
(0)
4
 
(0)
3
 
(0)
2
 
(0)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
0 z 0 głosów

0%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty