Związki mineralne

Związki mineralne
Związki mineralne, w odróżnieniu do witamin, są nieorganiczne. Związki mineralne również nie wymagają trawienia. Niektóre z nich są magazynowane w wątrobie. Ważne jest, aby nie spożywać zbyt dużych dawek związków mineralnych, większych niż jest to zalecane.

Związki mineralne są podzielone na dwie grupy, makroelementy i mikroelementy. Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne zapotrzebowanie przekracza 100mg dziennie. Zaliczamy do nich Wapń, Magnez, Fosfor, Chlor oraz Sód. Dzienne zapotrzebowanie na mikroelementy nie wynosi więcej niż 100mg. Należą do nich Żelazo, Miedź, Cynk, Jod oraz Selen.

Poniższe tabele zawierają zalecane dzienne dawki.

Związki mineralne dzienna dawka Cel Źródła

Wapń

800 mg

Pomaga w regulacji rytmu serca, krzepnięcia krwi, pracy mięśni i przewodnictwa nerwowego. Budulec kości i zębów, zapobiega osteoporozie lub zmniejsza jej skutki

produkty mleczne, brokuły, sardynki i łosoś, ciemnozielone warzywa liściast, skorupiaki, tofu.

Fosfor

750 mg

Potrzebny do budowy kości i zębów, błon komórkowych oraz materiału genetycznego. Niezbędny składnik do produkcji energii.

zboże, mięso, ryby, rośliny strączkowe, przetwory mleczne, obecny prawie we wszystkich pokarmach.

Potas *

2000 mg

Bierze udział w wytwarzaniu energii. Niezbędny do prawidłowej czynności mięśni, przewodnictwa nerwowego. Pomaga w regulacji płynów w organiźmie.

cytrusy, banany, ryby, drób, przetwory mleczne

Magnez *

350 mg

Pomaga przy wzroście kości. Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni.

żółtko jaj, ciemnozielone warzywa liściaste, migdały, soja, banany, morele.

Sód *

500 mg

Bierze udział w czynności mięśni i nerwów oraz w zachowaniu równowagi płynów w organiźmie.

mięso, produkty mleczne, ryby, sól stołowa, sól dodawana do potraw (wędzone mięsa, ser, szybkie dania)

Chlor *

750 mg

Bierze udział w czynności mięśni i nerwów oraz w zachowaniu równowagi kwasowo - zadsdowej. Ważny w metaboliźmie węglowodanów i tłuszczów.

mięśnie, produkty mleczne, ryby, sól

Cynk

15 mg

Ważny dla prawidłowego działania insuliny, czynności gruczołu krokowego, trawienia, metabolizmu.

ostrygi, kraby, wątroba, kiełki pszeniczne, mleko, fasola, jaja, drób

Żelazo

10 mg

Niezbędne do produkcji hemoglobiny (transport tlenu we krwi), mioglobiny (przechowywanie tlenu w mięśniach). Wchodzi w skład wielu enzymów i białek.

wątroba, czerwone mięso, jajka, groch, nerki, zielone warzywa, wzbogacane ziarna roślin zbożowych.

Fluor

4 mg

Bierze udział w budowie kości i zęby

kawa, herbata, szpinak, żelatyna, cebula, ryby morskie.

Jod

150 mcg

Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy

woda, sól jodowana, owoce morza, produkty z wodorostów.

Miedź

2,5 mg

Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek krwi, tkanki łącznej i włókien nerwowych.

skorupiaki, ziarna, orzechy, czekolada, podroby, ziemniaki.

Chrom

200 mcg

Ważny w metaboliźmie węglowodanów i tłuszczów.

warzywa, całe ziarna, drożdże piwne, mięso, ser

Molibden

250 mcg

Bierze udział w prawidłowym wzroście kości, wzmacnia zęby.

groch, fasola, ziarna, podroby, ciemnozielone warzywa

Selen

60 mcg

Niezbędny składnik enzymów, które działając jako antyutleniacze zapobiegają uszkodzeniu komórek

ryby, skorupiaki, czerwone mięso, ziarna, jajka, czosnek, podroby

* Elektrolity zapewniają właściwy ładunek elektryczny w obrębie płynów ustrojowych, co umożliwia przekazywanie impulsów przez nerwy, skurcze mięśni, oraz pozwala na utrzymanie prawidłowej objętości płynów w organizmie i równowagi kwasowo-zasadowej.

Podobne teksty