Zatrucie grzybami

Zatrucie grzybami
Spis treści
  1. Objawy zatrucia grzybami
  2. Rozpoznanie zatrucia grzybami
  3. Postępowanie przy zatruciu grzybami

Do zatrucia dochodzi zazwyczaj po spożyciu nieznanych grzybów lub wskutek mylnego zaliczenia grzybów trujących do jadalnych, nieprawidłowego przyrządzenia oraz z powodu osobniczej nadwrażliwości na grzyby jadalne. Objawy zatrucia mogą ponadto wystąpić po spożyciu zepsutych grzybów jadalnych (toksyczne produkty rozkładu białka), po zjedzeniu surowych grzybów jadalnych. Zatrucia dzieli się na cztery zespoły różniące się okresem bezobjawowym, objawami, metodami rozpoznania i leczenia:

  • zespół muchomora plamistego (okres utajenia 1-2 h, spowodowany spożyciem muchomora plamistego lub muchomora czerwonego)
  • zespół muskarynowy (okres utajenia z reguły 1-2 h, wskutek spożyciu lejkówek, gołąbka wymiotnego, borowika szatańskiego, wieruszka ciemnego)
  • zespół żołądkowo-jelitowy (okres utajenia 0,5-2 h, po spożyciu wicruszki zatokowalej, gąski tygrysowatej, mleczaja wełnianki, tęgoskóra pospolitego, również borowika szatańskiego)
  • zespół faloidynowy (zespół wątrobowo-nerkowy; okres utajenia 5-48 h, po spożyciu muchomora sromotnikowego i gatunków pokrewnych, piestrzenicy kasztanowatej, zasłonaka rudego).

Objawy zatrucia grzybami

Objawy zatrucia zależą od rodzaju spożytego grzyba:

  • zespół muchomora plamistego: rozszerzenie źrenic, zawroty głowy, oszołomienie, omam, stanami odurzenia, drżenie mięśniowe, czasem śpiączką
  • zespół muskarynowy: zwężenie źrenic, zaburzenia widzenia, ślinienie i łzawienie, zlewne poty przy równoczesnym uczuciu chłodu, nudności, wymioty, parcie na stolec, biegunka, zwężenie oskrzeli z dusznością, czasami obrzęk płuc i bradykardia
  • zespół żołądkowo-jelitowy: nudności, wymioty, biegunka, kolka, bolesne parcie na stolec, w ciężkich zatruciach wstrząs.
  • zespół faloidynowy: wymioty, wodniste wypróżnienia, bóle kolkowe bolesne parcie na stolec, kurcze łydek; po 3-4 dniach może dojść do rozwoju ostrego uszkodzenia wątroby z żółtaczką, skazą krwotoczną, śpiączką, drgawkami

Rozpoznanie zatrucia grzybami

Rozpoznanie ustala się na podstawie wywiadu z osobą u której doszło do zatrucia lub ze świadkami zdarzenia. Ważne jest ustalenie rodzaju spożytych grzybów, czasami zabezpieczenie ich próbki.

Postępowanie przy zatruciu grzybami

Postępowanie polega na sprowokowaniu wymiotów jeszcze w okresie bezobjawowym oraz na przewiezieniu chorego do szpitala z odziałem zatruć. We wszystkich przypadkach jednocześnie leczyć osoby, które zjadły tę samą potrawę z grzybów, mimo że nie zgłaszają dolegliwości.

Podobne teksty