Sól a nadciśnienie tętnicze

Sól a nadciśnienie tętnicze

Sól kuchenna zawiera chlor i sód, z których sód będąc  jednym z najważniejszych pierwiastków wchodzących w skład naszego organizmu przyczynia się do zatrzymywania wody w ustroju regulując gospodarkę wodno-elektrolitową. Zbyt duże spożycie sodu zwiększa ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze.

Polskie Normy Żywienia dotyczące zdrowych ludzi zalecają spożyciu soli kuchennej w ilości:

  • 3–8 g NaCl/d. — dorośli (tj. 1200–3200 mg sodu),
  •  2,8–6,8 g NaCl/d. — dzieci (tj. 1120–2720 mg sodu)

w zależności od wieku, masy ciała, aktywności fizycznej i pory roku.

Należy pamiętać że na spożycie sodu składa się:

  • sód będący składnikiem mineralnym żywności
  • sód dodawany do żywności podczas jej przemysłowego wytwarzania
  • sód dodawany jako sól kuchenna podczas kulinarnego przygotowywania potraw i przy stole

Dlatego podstawową zasadą diety stosowane w nadciśnienie tętniczym jest dieta z ograniczeniem spożycia soli do około 4g/doba. Można to osiągnąć stosując sól dietetyczną z obniżoną zawartością sodu (ponad 30% mniej sodu w porównaniu z solą kuchenną) a ze zwiększoną ilością jonu potasu o działaniu obniżającym ciśnienie krwi.

Podobne teksty