Przygotowywanie pokarmów w przewlekłym zapaleniu trzustki

Przygotowywanie pokarmów w przewlekłym zapaleniu trzustki
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na przewlekłe zapalenie trzustki.
  • Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie lub na parze, pod ciśnieniem.
  • Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej
  • Do potraw, których podstawą są jaja, dodaje się same białka.
  • Należy stosować warzywa i owoce gotowane lub pieczone (jabłka) lub w postaci przecierów lub soków
  • Na surowo można stosować surowe warzywa jeśli nie występują objawy dyspeptyczne
  • Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
  • Zabronione jest stosowanie wszelkiego rodzaju zasmażek.
  • Do stosowania na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek należy stosować, słonecznikowy i sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek.
  • Należy usuwać widoczny tłuszcz ze spożywanych pokarmów (np. warstwa tłuszczu otaczająca szynkę, tłuszcz na mięsie, skóra z mięsa kurczaka, warstwa tłuszczu na zupie).

Podobne teksty