Kwasy poli-hydroksylowe - PHA

Kwasy poli-hydroksylowe - PHA
Jest to nowy typ kwasów, których zastosowanie w kosmetyce zostało opatentowane przez firmę NeoStrata i jak narazie kwasy te są dostępne tylko w produktach tej firmy, zwłaszcza w linii Exuviance. Kwasy poli-hydroksylowe to specjalny typ kwasów alfa-hydroksylowych, które posiadają wszystkie cechy i zdolności charakterystyczne dla kwasów AHA, ale dodatkowo co jest dużym plusem działają one łagodniej, nie powodując efektów ubocznych w postaci intensywnego pieczenia, szczypania czy zaczerwienienia skóry typowego dla kwasów AHA. Łagodniejsze działanie kwasów PHA jest wynikiem budowy ich cząsteczek, które mają większe rozmiary przez co nie mają możliwości szybkiego wnikania tak głęboko w skórę jak kwasy AHA, zwłaszcza kwas glikolowy i mlekowy. PHA są więc dobrą opcją dla osób o bardzo wrażliwej skórze, a także mogą być stosowane u osób z trądzikiem różowatym, łuszczycą, łojotokiem, egzemą i innymi schorzeniami skórnymi, w przypadku których złuszczanie może być pomocne w leczeniu, ale musi być ono przeprowadzane bez ryzyka wystąpienia drażniących efektów ubocznych.

Dodatkowo kwasy PHA ze względu na swą budowę posiadają:

  • Silne właściwości nawilżające, potrafią wiązać wodę z powietrza i zatrzymywać wilgoć w naskórku. Są one bowiem pochodnymi związków naturalnie występujących w skórze -glikozaminoglikanów,które to odpowiadają za utrzymacie wilgoci w skórze.
  • Ponadto kwasy PHA są dobrymi antyutleniaczami walczącymi z niszczącymi skórę wolnymi rodnikami.
  • Posiadają właściwości przeciwzmarszczkowe, wpływają bowiem pozytywnie na syntezę kolagenu i elastyny, zwiększając grubość skóry, która z wiekiem staje się coraz cieńsza. Tak więc z jednej strony regulują odnowę komórkową, złuszczając zbędne, zrogowaciałe komórki naskórka, z drugiej działając na poziomie skóry właściwej poprawiają ogólną grubość skóry.

Aby kwasy poli-hydroksylowe mogły skutecznie działać podobnie jak kwasy AHA także wymagają conajmniej 5 % stężenia oraz kwaśnego odczynu w granicach pH 3 - 4. W praktyce stosuję się trzy typy poli-hydroksykwasów:

  • glukonolakton
  • glukoheptanolakton - związek ten różni się tym od poprzedniego, że ma nieco większe rozmiary, a dzięki temu, posiada on lepsze i mocniejsze właściwości nawilżające, można powiedzieć, że jest w stanie związać więcej cząsteczek wody,
  • kwas laktobionowy - koncern Estee Lauder zastosował w swych produktach pochodną tego związku - laktobionian sodu, natomiast tutaj użyto czysty kwas, który jest bardziej skuteczny pod względem działania złuszczającego. Kwas laktobionowy pozyskiwany jest naturalnie z cukru mlecznego-laktozy. Posiada on wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA czyli zdolność wiązania i zatrzymywania wody w naskórku, ponadto tworzy on delikatny film na powierzchni skóry, przez co zapobiega nadmiernemu wyparowywaniu wody oraz daje efekt wygładzenia i zmiękczenia naskórka, poza tym ma właściwości antyoksydacyjne, wpływa na regulację odnowy komórkowej oraz dodatkowo łagodzi podrażnienia i działa gojąco na stany zapalne skóry.

Podobne teksty