Czerwone wino lepsze niż gin dla zdrowia serca

Czerwone wino lepsze niż gin dla zdrowia serca

Najnowsze badania dowodzą, że w porównaniu z ginem, czerwone wino skuteczniej chroni serce.

Naukowcy stwierdzili, że spożywanie obu napojów alkoholowych ma korzystny wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego, który łączy się z rozwojem miażdżycy i chorobami serca. Jednak czerwone wino dało znacznie lepsze rezultaty.

W trakcie badań porównano poziom markerów stanu zapalnego u mężczyzn spożywających gin z mężczyznami pijącymi czerwone wino. W obu grupach stwierdzono obniżony poziom fibrynogenu, który powoduje krzepnięcie krwi i jest czynnikiem ryzyka zawału serca, oraz mniejsze ilości interleukiny-1 (IL-1) - markera stanu zapalnego. Jednak tylko u osób pijących czerwone wino zmniejszyło się stężenie białka ostrej fazy (CRP) i dwóch innych znaczników stanu zapalnego.

Naukowcy uważają, że za dodatkowe korzyści dla zdrowia serca, są odpowiedzialne zawarte w czerwonym winie polifenole o działaniu antyutleniającym, które nie występują w ginie. Piwo i whisky także zawierają dużo polifenoli.

Lekarze twierdzą, że jeden lub dwa kieliszki czerwonego wina dziennie mogą wywrzeć korzystne działanie, ale otrzymane w trakcie badań rezultaty są tylko pośrednim dowodem na skuteczność tego alkoholu w zapobieganiu chorobom serca.

Ocena artykułu

4.45
z 64 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(45)
4
 
(10)
3
 
(3)
2
 
(5)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.45 z 64 głosów

86%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty