Błonnik obniża poziom glukozy we krwi u cukrzyków

Błonnik obniża poziom glukozy we krwi u cukrzyków
Wiele osób chorych na cukrzycę może uzyskać obniżenie poziomu glukozy we krwi jedząc dużo owoców, warzyw oraz produktów zawierających dużo błonnika-twierdzą naukowcy. Być może w niektórych przypadkach pozwoli to na zredukowanie dawki przyjmowanych leków- twierdzą naukowcy z UT Southwestern Medical Center w Dallas (USA).

Przeprowadzili oni bowiem badanie, w którym w pacjentów z cukrzycą typu 2 stosowali eksperymentalną dietę zawierającą 50 gram błonnika dziennie, które stanowi w przybliżeniu podwójną dawkę błonnika zalecaną przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne. Pacjenci biorący udział w badaniu byli chorzy na cukrzycę typu 2. Ten typ cukrzycy charakteryzuje się występowaniem zespołu zaburzeń, w którym podwyższony poziom glukozy spowodowany jest zarówno nieprawidłowym wydzielaniem insuliny w odpowiedzi na glukozę, jak i zmniejszeniem skuteczności działania insuliny w tkankach obwodowych (insulinooporność). U takich pacjentów skuteczną kontrolę poziomu glukozy uzyskuje się stosowaniem odpowiedniej diety, a w razie jej małej skuteczności dołącza się doustne leki przeciwcukrzycowe.

Osoby biorący udział w eksperymencie przez pierwsze 6 tygodni stosowali dietę zawierającą ilość błonnika rekomendowaną przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne. Przez kolejne 6 tygodni stosowali dietę eksperymentalną.

Po tym okresie zauważono, że dieta eksperymentalna spowodowała obniżenie poziomu glukozy we krwi o około 10 procent. Ponadto korzystnie wpływała na poziom cholesterolu. Jest to bardzo korzystne działanie, ponieważ u pacjentów cukrzycą często współistnieją zaburzenia poziomu cholesterolu we krwi.

Powyższe wyniki badań opublikowane w New England Journal of Medicine są bardzo zachęcające. Powinny one w istotny sposób poprawić leczenie dietą pacjentów z cukrzycą typu 2.

Podobne teksty