Śmiercionośny tłuszcz
Przez 10 lat naukowcy obserwowali 166 pacjentek z pierwotnym rakiem piersi. Aż 50% badanych umarło w trakcie tego okresu. Znaleziono dwa czynniki mające wpływ na zaistniałą sytuację - zwiększenie masy ciała w wieku 30 lat i gromadzenie tłuszczu w okolicy brzusznej.
Badano również inne cechy mogące mieć wpływ na śmiertelność obserwowanych kobiet jak procentowa zawartość czy rozmieszczenie tłuszczu w ciele, jednak nie wykazano znaczącej zależności.
Powyższe badania jasno wskazują na dominujący wpływ otyłości brzusznej i rosnącej masy ciała po 30 roku życia. Naukowcy twierdzą, że te czynniki ryzyka mogą być zredukowane dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom fizycznym proponowanym kobietom z rakiem piersi. Dodatkowo kontrola masy ciała mogłaby mieć znaczący wpływ na umieralność związaną z chorobami takimi jak cukrzyca, czy choroby układu krążenia.
Wcześniejsze badania wykazywały również, że kobiety z otyłością brzuszną miały większe ryzyko rozwoju także raka macicy, pęcherzyka żółciowego, nadciśnienia i miażdżycy. Ryzyko porównywalne było z tym na jakie narażone są osoby z insulinoopornością i cukrzycą insulinoniezależną.
Przedstawione wyniki wskazują na bardzo istotną rolę utrzymywania prawidłowej masy ciała oraz wczesnego wykrywania typu brzusznego otyłości. WHR - współczynnik talia - biodra określający właśnie typ otyłości mógłby pomóc lekarzom (ginekologom) w określeniu stopnia ryzyka u danej pacjentki.