Bakterie kwasu mlekowego lekiem na choroby

Bakterie kwasu mlekowego lekiem na choroby
Choroby przewodu pokarmowego są plagą naszych czasów. To jedne z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Rzadko jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że przed schorzeniami układu pokarmowego uchronić nas mogą bakterie kwasu mlekowego.

Wiele z tych dolegliwości powstaje na skutek długotrwałych błędów w komponowaniu diety oraz siedzącego trybu życia. Najpowszechniejszymi z takich zaburzeń są niewątpliwie zaparcia. Trudno w to uwierzyć, ale cierpi na nie co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. Kłopoty z wypróżnieniem w dużej mierze wynikają z braku ruchu oraz z niewłaściwej diety. Gdy występują w formie przewlekłej, mają ujemny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale mogą być także przyczyną poważnych chorób jelit.

Gdy naturalna flora bakteryjna ulega zaburzeniom, liczba bakterii kwasu mlekowego drastycznie się zmniejsza. Jednocześnie następuje rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, które upośledzają motorykę jelit. W takiej sytuacji ulgę organizmowi przyniosą regularnie dostarczane bakterie szczepu Lactobacillus plantarum. Bakterie te, podobnie jak błonnik, wpływają na usprawnienie perystaltyki jelit i zapobiegają zaparciom.

Stres i zły sposób odżywiania to również jedne z najważniejszych przyczyn choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Naturalnym lekiem łagodzącym jej objawy są bakterie kwasu mlekowego. Przypuszcza się, że hamują one także rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Niedobór błonnika w diecie, konserwowana żywność i zaburzenia flory bakteryjnej stanowią podatny grunt pod rozwój chorób nowotworowych. Bakterie kwasu mlekowego przeciwdziałają powstawaniu substancji rakotwórczych w jelicie. Chronią przed nowotworami - najgroźniejszymi schorzeniami przewodu pokarmowego.

Bakterie szczepu Lactobacillus plantarum przywracają równowagę flory bakteryjnej, występującej w przewodzie pokarmowym każdego człowieka. Poprawiają trawienie, usuwają bakterie gnilne, chronią organizm przed chorobami. Stanowią skuteczną broń w walce z chorobami układu pokarmowego oraz nieocenioną pomoc w zwalczaniu typowych codziennych dolegliwości, takich jak bóle brzucha, niestrawność i wzdęcia.

Lactobacillus plantarum jst to jeden ze szczepów bakterii kwasu mlekowego. Cechuje się wysoką, potwierdzoną klinicznie przeżywalnością w przewodzie pokarmowym, sięgającą 75%. Bakterie szczepu Lactobacillus plantarum są głównym składnikiem preparatu Nutriplant.

Podobne teksty