- Nie pal lub unikaj palenia tytoniu: nie rozpoczynaj palenia, zerwij z nałogiem, unikaj towarzystwa osób palących.
- Ograniczaj spożywanie alkoholu, zwłaszcza alkoholi wysokoprocentowych.
- Ograniczaj spożywanie tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych.
- Ograniczaj spożywanie produktów zbyt słonych i kwaśnych (marynaty), wędzonych i peklowanych.
- Unikaj nadwagi także poprzez zachowanie sprawności fizycznej i zapewnienie organizmowi codziennej dawki ruchu.
- Dostarczaj organizmowi witamin i mikroelementów , dziennie minimum 5 porcji owoców lub warzyw.
- Spożywaj dużo produktów bogatych w błonnik, głównie pieczywa z gruboziarnistego przemiału mąki (warzywa i owoce też zawierają błonnik).
- Przechowuj żywność w lodówce zwłaszcza warzywa po ugotowaniu.
- Unikaj nadmiernego naświetlania promieniowaniem słonecznym - dotyczy opalania się na słońcu (zwłaszcza w godz. 11-14) lub lampą kwarcową.
- Zgłoś się do lekarza natychmiast gdy wystąpi nawet tylko jeden z „siedmiu znaków ostrzegawczych".
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Ocena artykułuOcena | Ocenianie... . . Dziękujemy za ocenę! 4.22 z 49 głosów |
|
88% | czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek. |