Zła dieta pogarsza pamięć
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Południowej Karolinie (USA), zauważyli związek pomiędzy dietą o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu a pogarszaniem się pamięci. Do takiego odkrycia doprowadził szereg eksperymentów na myszach, podczas których karmiono je wysokimi stężeniami cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Wyniki potwierdziły dotychczasowe przypuszczenia. U gryzoni stwierdzono znaczne pogorszenie się zdolności do zapamiętywania, odtwarzania informacji już zapamiętanych, a także zdolności koncentracji. Ten stan związany był z konsekwencjami, jakie wywołuje długotrwałe stosowanie wysoko cholesterolowej diety - m.in. szeregiem procesów zapalnych i utratą białek strukturalnych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych.
Zakładając, że to samo zjawisko może występować u ludzi, badanie sugeruje, że pamięć osób w starszym wieku może być zachowywana a funkcje mózgu ulepszane, poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Co będzie miało także i tą zaletę, że wpłynie na ograniczenie stopy otyłości i zapadania na choroby z nią związane - kolejnej bolączki społeczeństw krajów wysoko rozwiniętych.