Tran najlepszy dla kobiet w ciąży
W 1990 roku, naukowcy 533 losowo wybranym kobietom w ciąży zlecili codzienne przyjmowanie kapsułek z tranem (zawierające równowartość 2,7 grama kwasów tłuszczowych omega-3), kapsułek z oliwą z oliwek albo nie przyjmowanie niczego. Eksperyment prowadzono w trakcie ostatnich 10 tygodni ciąży. Zaobserwowano, że kobiety spożywające tran rodziły o kilka dni później niż zakładano a ich dzieci były o około 100 gramów cięższe w porównaniu z innymi. Ponownie oceniono stan zdrowia dzieci, kiedy ukończyły 16 rok życia i stwierdzono, że te, których matki wzbogacały dietę w tran, o 87 procent rzadziej cierpiały na astmę alergiczną i o 63 procent – na astmę wynikającą z innych przyczyn. Uzyskane wyniki potwierdzają badania laboratoryjne, dowodzące korzystnego wpływu kwasów omega-3 na układ odpornościowy i związanej z tym ochrony przed chorobami immunologicznymi. Uczeni jednak przypominają, że tran, ze względu na wysoką zawartość witaminy A, należy w okresie ciąży stosować ostrożnie i najlepiej po konsultacji z lekarzem.