Suszone pomidory receptą na zdrową prostatę
Najnowszy raport opublikowany w czasopiśmie American Association of Cancer Research sugeruje, że spożywanie pomidorów w takiej formie może być kluczem do zapobiegnięcia zachorowaniu na raka prostaty. We wcześniejszych badaniach wykazywano już, że przetwarzanie wielu warzyw, poprzez ogrzewanie lub suszenie, istotnie zwiększa ich zdrowotne właściwości, w tym także potencjał w profilaktyce chorób nowotworowych. Aby potwierdzić te ustalenia w stosunku do pomidorów, przeprowadzono badania na szczurach.
Zwierzęta podzielono na 20 grup i w kontrolowany sposób karmiono dietą zawierającą różne postacie przetworzonych pomidorów. Następnie wszystkim wstrzyknięto środek chemiczny wywołujący raka prostaty. Wśród zwierząt otrzymujących pastę pomidorową zawierającą węglowodany, naturalnie obecne w suszonych pomidorach, stwierdzono jedynie 10% zachorowań. Dla porównania, w grupie karmionej zwykłą dietą, nowotwór pojawił się aż u 60% szczurów i żyły one znacznie krócej, niż pozostałe chore osobniki.
W dalszych badaniach in vitro, zauważono, że mechanizm ochronny węglowodanów właściwych dla suszonych pomidorów, polega na zabezpieczaniu DNA przed uszkodzeniami prowadzącymi do raka prostaty. Stwierdzono także, że węglowodany te w połączeniu z likopenem skutecznie zatrzymują wzrost komórek nowotworowych. Uzyskane w eksperymencie dane pokazały, że następne badania powinny być prowadzone nie tylko pod kątem strategii zapobiegania ale także stworzenia potencjalnego leku przeciwnowotworowego.