Składniki pokarmowe w diecie po resekcji trzustki

Tłuszcz
Podstawową cechą diety po usunięciu trzustki jest ograniczenie spożycia tłuszczu do około 40 - 50 g na dobę. Zaleca się stosowanie chudych gatunków mięs, wędlin, ryb, odtłuszczonego mleka, chudych twarogów, jogurtu naturalnego, niskotłuszczowych miękkich margaryn roślinnych, masła, śmietany, oliwy z oliwek, oleju sojowego, słonecznikowego, rzepakowego.
Jeśli w przebiegu choroby dojdzie do nasilenia biegunek tłuszczowych, spowodowanych niecałkowitym trawieniem i wchłanianiem tłuszczów, należy całkowicie wyłączyć z diety tłuszcz do smarowania pieczywa oraz dodawany do potraw.
Całkowite ograniczenie spożycia tłuszczu nie jest wskazane, gdyż upośledzałoby to wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczak takich jak witamina A,D,E,K.
Węglowodany
Dieta u osoby po resekcji trzustki powinna być bogata w węglowodany złożone pochodzące z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, drobnych kasz, ryżu czy ziemniaków. Z diety należy ograniczyć spożycie laktozy obecnej w słodkim mleku, mleku skondensowanym oraz fruktozę obecną w winogronach, czarnych porzeczkach, gruszkach, jabłkach czy miodzie.
Błonnik
Należy ograniczyć spożycie błonnika nierozpuszczalnego (ciemne pieczywo, grube kasze, otręby, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami) na korzyść błonnika rozpuszczalnego w postaci pektyn (owoce cytrusowe, marchew, dynia, jabłka, banany, płatki owsiane), który zmniejsza wchłanianie cukrów zapobiegając jego dużym wahaniom poposłkowym.
Białko
Spożycie białka powinno wynosić około 1 – 1,5g / kg masy ciała a głównym jego źródłem powinny być niskotłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak chude gatunki mięs ryb i wędlin, chudy twaróg, mleko z zawartością tłuszczu do 1,5%.
U osób z biegunkami, należy ograniczyć należy ograniczyć spożycie mleka słodkiego zawierającego laktozę, która w przypadku braku enzymu laktazy nasila biegunkę i wzdęcia brzucha.
Warzywa i owoce
Z diety wyklucza się warzywa i owoce wzdymające (kapusta, cebula, pory, czosnek, suche strączkowe, gruszki, śliwki, czereśnie).
U osób z biegunkami zaleca się stosowanie produktów o działaniu zapierającym takich jak ryż, mąka ziemniaczana, żelatyna, owoce i warzywa zawierające pektyny (owoce cytrusowe, marchew, dynia, jabłka, banany)
lek. med. Bogdan Kowalczykmedycyna rodzinna
Podobne teksty
Badanie ogólne moczu
Badanie, które może pomóc w rozpoznaniu choroby nerek i wątroby oraz dróg moczowych.
Test ciążowy
Opisy różnych metod rozpoznawania ciąży opierających się na wykazaniu obecności gonadotropiny kosmówkowej.
Ciąża pozamaciczna rodzaje i objawy
Ciąża ektopowa to każda ciąża, która rozwija się poza jamą macicy.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Pierwsze zwiastuny
Ciało wysyła do nas alarmujące sygnały, które zauważone mogą stać się cenna wskazówką dla dalszego postępowania.
Bank komórek macierzystych
Komórki macierzyste znajdują też zastosowanie w leczeniu chorób nienowotworowych (choćby chorób krwi i układu immunologicznego) oraz dziedzicznych.
Cykl menstruacyjny
Zachodzący w organiźmie kobiety cykliczne zmiany są wynikiem procesu wymiany informacji między obszarem mózgu zwanym podwzgórzem, przysadką mózgową, jajnikami i macicą.
Zmiany łagodne w sutku
Czy każdy guzek lub inna podejrzana zmiana w sutku musi świadczyć o raku?
Zaburzenia erekcji problemem wielu mężczyzn
W naszym kraju zaburzenia wzwodu ma około 3,5 miliona mężczyzn a tylko 36% z nich zdaje sobie sprawę, że cierpi na zaburzenia erekcji.