Rodzaje witamin

Poniższe tabele zawierają też zalecane dzienne dawki.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
dzienna dawka | Cel | Źródła | |
A | 1,000 mcg | Wzrok, skóra, włosy, wzrost, błony śluzowe | Żółtko jaj, mleko, masło, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe owoce |
D | 5 mg | Struktura kości i zębów, niezbędna do absorpcji wapnia | Światło słoneczne, mleko, jaja, ryby |
E | 10 mg | Czerwone ciałka krwi, mięśnie | Całe ziarna, oleje, owoce, zielone liściaste warzywa |
K | 80 mcg | Krzepnięcie krwi, wzrost kości | Jaja, zielone liściaste warzywa, kalafior, pomidory |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
RDR (dzienna dawka) | Cel | Źródła | |
C | 60 mg | Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, antyhistaminik, budulec kolagenu | Cytrusy, pomidory, brokuły, ziemniaki, zielona papryka, kapusta, truskawki |
B1 - Thiamin | 1.5 mg | Apetyt, trawienie, aktywność nerwów, przemiany zw.węglowych | Wieprzowina, w.strączkowe, całe ziarna, kiełki, orzechy |
B2 - Riboflavin | 1.7 mg | Metabolizm tłuszczy, białek, węglowodanów, bł.śluzowe | Mleko, przetwory mleczne, całe ziarna, jaja, ryby, zielone liściaste warzywa |
B3 - Niacin | 19 mg | Apetyt, obniża cholesterol, metabolizm tłuszczy, białek, węgl. | Mięso, ryby, drób, jaja, orzeszki ziemn., w.strączkowe, ziarna |
B6 - Pyridoxine | 2 mg | Serotonina (regulacja nastroju), metabolizm białek | Mięso, drób, ryby, ziarna, kiełki, żółtko jaj, w.strączkowe, zielone liściaste warzywa, otręby |
B12 | 2 mcg | Czerwone krwinki, wytwarzanie materiału genetycznego, nowe tkanki | Mięso, drób, ryby, przetwory mleczne |
Kwas foliowy | 200 mcg | Czerwone krwinki, produkcja mat.genetycznego | Mięso, jaja, ryby, zielone warzywa, fasola, szparagi, drożdże |
Pantothenic Acid | 7 mg | Czynność nadnerczy i nerwów | Całe ziarna, jaja, warzywa, mięso |
Biotyna
| 100 mcg | Metabolizm glukozy | Żółtko jaj, mleko, w.strączkowe, o.ziemne, banany |
lek. med. Anna Pieczarowskamedycyna ogólna
Podobne teksty
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Zmiany łagodne w sutku
Czy każdy guzek lub inna podejrzana zmiana w sutku musi świadczyć o raku?
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Objawy raka piersi
Jakie są pierwsze symptomy raka piersi.
Zakażenie Helicobacter pylori
Stosunkowo niedawno odkryta bakteria, mogącą osiedlać się w żołądku i dwunastnicy wpływa na występowanie wielu chorób, szczególnie górnej części przewodu pokarmowego.
Ciąża po 35 roku życia
Ciąża po 35 roku życia wymaga zastosowania środków ostrożności, ponieważ jest bardziej ryzykowna.
Czynniki ryzyka rozwoju nowotworu
Opis czynników zwiększających prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu.
Leczenie nowotworów
Przegląd obecnie stosowanych metod leczniczych nowotworów.
Budowa oka
Narząd wzroku składa się z gałki ocznej, aparatu ochronnego i aparatu ruchowego oka oraz połączeń nerwowych siatkówki oka ze strukturami mózgu.