Przygotowywanie pokarmów w chorobach żołądka
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na choroby żołądka.
- Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
- Można stosować duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
- Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i wody.
- Przyrządzone potrawy powinny mieć konsystencję papkowatą, wskazane jest ich miksowanie, przecieranie oraz mielenie (częściej w zaostrzeniach choroby).
- Warzywa i owoce należy spożywać gotowane, w postaci rozdrobnionej, przetartej lub w postaci surowych soków rozcieńczonych mlekiem lub śmietanką.
- W okresie remisji choroby bez objawów chorobowych dopuszczalne jest spożywanie tych produktów na surowo w postaci rozdrobnionej.
- Przyrządzając potrawy można stosować jedynie łagodnych przypraw (wanilia, cynamon, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, kminek).
- Przygotowane potrawy nie powinny być zbyt zimne, ani zbyt gorące.