Przygotowywanie pokarmów w chorobach pęcherzyka żółciowego
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na choroby pęcherzyka żółciowego.
- Posiłki należy spożywać regularnie, 5-6 razy dziennie, w małych objętościach.
- Posiłki były spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
- Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
- Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
- Zabronione jest stosowanie wszelkiego rodzaju zasmażek.
- Należy unikać potraw smażonych (w ograniczonej ilości można stosować smażenie na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek),
- Potrawy powinny być zawsze świeże, nie odgrzewane po kilka razy, czy kilkakrotnie rozmrażane i zamrażane.
- Dozwolony tłuszcz należy podawać w postaci surowej do gotowych już potraw.
- Należy unikać potraw wzdymających (kapusta, groch, strączkowe suche, cebula, pory).
- Przyprawy stosować raczej łagodne, ziołowe.