Przygotowywanie pokarmów po resekcji żołądka
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób po resekcji żołądka.
- Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
- Można stosować duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
- Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody, potrawy można też zagęszczać żółtkiem.
- Potrawy powinny być rozdrobnione (zmiksowane, przetarte, zmielone, pozbawione niestrawnych resztek - błonnika) i jednocześnie gęste.
- Zaleca się spożywanie posiłków częściej 5 – 6 posiłków na dobę, za to małych objętościowo.
- Nie wolno jeść potraw smażonych bądź pieczonych w tradycyjny sposób.
- Zupy nie należy przygotowywać na tłustych wywarach.