Przygotowywanie pokarmów po resekcji trzustki
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób po resekcji trzustki.
- Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie lub na parze, pod ciśnieniem.
- Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
- Do potraw, których podstawą są jaja, dodaje się same białka.
- Należy stosować warzywa i owoce gotowane lub pieczone (jabłka) lub w postaci przecierów lub soków.
- Na surowo można stosować surowe warzywa jeśli nie występują objawy dyspeptyczne.
- Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
- Zabronione jest stosowanie wszelkiego rodzaju zasmażek.
- Do stosowania na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek należy stosować, słonecznikowy i sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek.
- Należy usuwać widoczny tłuszcz ze spożywanych pokarmów (np. warstwa tłuszczu otaczająca szynkę, tłuszcz na mięsie, skóra z mięsa kurczaka, warstwa tłuszczu na zupie).