Przygotowywanie pokarmów po resekcji trzustki

Przygotowywanie pokarmów po resekcji trzustki
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób po resekcji trzustki.
  1. Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie lub na parze, pod ciśnieniem.
  2. Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
  3. Do potraw, których podstawą są jaja, dodaje się same białka.
  4. Należy stosować warzywa i owoce gotowane lub pieczone (jabłka) lub w postaci przecierów lub soków.
  5. Na surowo można stosować surowe warzywa jeśli nie występują objawy dyspeptyczne.
  6. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
  7. Zabronione jest stosowanie wszelkiego rodzaju zasmażek.
  8. Do stosowania na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek należy stosować, słonecznikowy i sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek.
  9. Należy usuwać widoczny tłuszcz ze spożywanych pokarmów (np. warstwa tłuszczu otaczająca szynkę, tłuszcz na mięsie, skóra z mięsa kurczaka, warstwa tłuszczu na zupie).

Ocena artykułu

3.85
z 41 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(8)
4
 
(25)
3
 
(4)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.85 z 41 głosów

80%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty