Przygotowywania pokarmów w hiperlipidemii
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób z hiperlipidemią.
- Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
- Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
- Potrawy można również piec na ruszcie, na rożnie.
- Smażenie dozwolone jest tylko w przypadku omletów i jajecznicy na białkach lub w przypadku ryb, bez skóry.
- Do smażenia należy stosować oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, które są najbardziej odporne na działanie temperatury.
- Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
- Warzywa najlepiej podawać w postaci surówek z dodatkiem oleju, gotowane w wodze lub na parze, oraz w formie soków.
- Do stosowania na surowo, np. jako dodatek do surówek lub sałatek należy stosować kukurydziany, słonecznikowy i sojowy.