Przygotowywania pokarmów w chorobach wątroby
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na choroby wątroby.
- Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
- Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
- Warzywa podaje się w postaci gotowanej, rozdrobnionej jako przeciery lub surówki, jako soki.
- Owoce spożywa się w postaci soków lub przecierów (bez pestek i skórek).
- Zupy zaprawia się śmietaną, surowym masłem lub zawiesiną z mąki i mleka.
- Warzywa najlepiej podawać w postaci surówek z dodatkiem oleju (oliwa, olej roślinny, mały kawałek świeżego masła)), gotowane w wodze lub na parze, oraz w formie soków.