Produkty zalecane i niewskazane w chorobach żołądka
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z chorobami żołądka oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Zalecane | Zalecane w ograniczonej ilości | Przeciwwskazane | |
Produkty zbożowe | pieczywo pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo drożdżowe, mąka pszenna, ziemniaczana, kukurydziana, ryż, płatki ryżowe i kukurydziane, kasza jęczmienna, manna i płatki owsiane | drobne makarony | pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe, mąka grubo mielona, pęczak, kasza jaglana, kasza gryczana, grube makarony |
napoje | kawa zbożowa, słaba herbata, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegazowane | słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa | płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane |
Mleko i przetwory mleczne | mleko słodkie, jogurt, mleko pełne, chudy ser twarogowy, serek homogenizowany | mleko zsiadłe nie przekwaszone, mleko kozie | kwaśne przetwory mleczne, maślanka, sery dojrzewające, sery topione lub kwaśne i ostre sery twarogowe |
jaja | jajka na miękko, jajecznica na parze i omlet na parze | jaja na twardo, jaja smażone na tłuszczach | |
tłuszcze | masło, śmietana o zawartości tłuszczu do 18%, masło roślinne oraz oliwa | margaryna miękka, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany | smalec, słonina, boczek, łój |
mięso, drób, ryby | chuda mięso (cielęcina królik, kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra) | chude wędliny (szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce), wołowina, konina, kura, płuca, serca, ryby (karp, makrela, leszcz, sardynka) | tłuste wędliny, konserwy, salceson, pasztetowa, smalec, sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo, tłusta mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), tłuste ryby (węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty), potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone |
warzywa | marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, zielona sałata ziemniaki w postaci puree | kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki | warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby |
owoce | owoce jagodowe (czarne jagody, borówki amerykańskie), winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka | czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane | |
desery | kompoty z zalecanych owoców, galaretki, kisiele | cukier, miód, marmolada, soki owocowe, | torty, ciasta z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, dżemy z pestkami, konfitury, marmolady, cukierki w czekoladzie, czekolada, |
przyprawy | cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon | melisa, jarzynka, sól | ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowe |