Produkty zalecane i niewskazane w chorobach pęcherzyka żółciowego
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z chorobami pęcherzyka żółciowego oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Przeciwwskazane | |
produkty zbożowe | pieczywo z jasnej, pszennej mąki, sucharki pszenne, drobne niskojajeczne makarony, kasza manna, kasza kukurydziana, krakowska, ryż, płatki ryżowe | biszkopty, płatki kukurydziane i owsiane | pieczywo ciemne, chleb żytni, chleb razowy, chleb Graham, pieczywo z otrębami, grube i czterojajeczne makarony, kasza gryczana, jaglana, pęczak |
potrawy mleczne | mleko chude, zsiadłe, o zawartości tłuszczu 2,0%, chudy biały ser, chudy twaróg, kefir i jogurt. | serki homogenizowane, mleko o zawartości tłuszczu do 2,8%. | śmietana, tłuste białe serki, tłuste twarogi, sery żółte i topione, mleko z zawartością tłuszczu powyżej 3,2%. |
mięso i ryb | chude mięso (cielęcina, wołowina, kura, kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, lin, sandacz, szczupak, leszcz, karaś) | karp, mintaj, morszczuk | podroby, tłuste mięso (wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna), tłuste ryby (śledź, węgorz, łosoś, sardynki, halibut, makrela), mięsa marynowane |
wedliny | chuda szynka wołowa, chuda polędwica, cielęcina. | chuda szynka wieprzowa | tłuste wędliny, pasztety |
jaja | białka jaja kurzego. | 2-3 jaja całe na tydzień | duże ilości żółtka jaj lub całych jaj |
tłuszcze | olej rzepakowym lub oliwie z oliwek, masło, słodka, niskoprocentowa (9% tłuszczu) śmietanka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, arachidowy, kukurydziany | smalec, słonina, boczek, majonez, masło topione, łój, pozostałe tłuszcze | |
słodycze | marmolady, powidła, dżemy, konfitury, cukier, miód pszczeli | ciasta z dużą ilością tłuszczu i cukru, czekolada, chałwa, | |
owoce | ananasy, grejpfruty, wiśnie, arbuzy, banany, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze, jabłka bez skórki | morele, śliwki, brzoskwinie, winogrona | gruszki, czereśnie, agrest, figi, czarne jagody, borówki, porzeczki, poziomki, truskawki, żurawiny, gruszki |
warzywa | ziemniaki , marchew. | buraki, zielona sałata, szpinak, szczaw, czarna rzodkiew, główki szparagów, pietruszka, seler, młoda rzodkiewka, zielony groszek, ogórki, dynia | suche nasiona roślin strączkowych, kapusta, kalafiory, pory, cebula, czosnek, szczaw, szpinak, rabarbar, brukselka, soja, grzyby, groch, fasola, soczewica |
przyprawy | wanilia, sok z cytryny, cynamon, anyż, kolendra, zielony koperek, zielona natka pietruszki lub lubczyku, bazylia, melisa | ziela angielskiego. | pieprz, papryka, ocet, musztarda, gałka muszkatałowa, curry, imbir |
napoje | słaba herbata i kawa | kawa, kakao, mocna herbata, napoje gazowane, napoje alkoholowych. |