Pozyskiwanie i przechowywanie olejków aromaterapeutycznych
Olejki eteryczne występują we wszystkich częściach roślin (kwiaty, liście, łodygi, żywice, nasiona i korzenie).
Pozyskiwanie olejków aromaterapeutycznych
Olejki będące silnymi koncentratami pozyskuje się z różnych części roślin na trzy sposoby:
- poprzez destylację parową (najpopularniejsza metoda)
- ekstrakcję rozpuszczalnikami organicznymi
- tłoczenie (olejki cytrusowe)
Metoda pozyskiwania olejku wpływa na właściwości. I tak na przykład wysoka temperatura podczas procesu destylacji jest przyczyną rozkładu niektórych substancji chemicznych, natomiast przy ekstrakcji rozpuszczalnikami minimalne ilości rozpuszczalnika pozostają w olejku.
Otrzymywanie olejków z roślin jest bardzo pracochłonne np. 1 kg olejku jaśminowego wymaga zerwania ręcznie około 8-10 mln kwiatów jaśminu, zaś w przypadku olejku różanego na 1 kg esencji potrzeba 5000 kg płatków ze świeżo otwartych kwiatów.
Przechowywanie olejków aromaterapeutycznych
Olejki należy przechowywać zamknięte w chłodnym i ciemnym miejscu. Odpowiednio zapakowane olejki w szklane, szczelne buteleczki z ciemnego szkła jeśli będą przechowywane w temperaturze 18°C dłużej zachowają swoje właściwości. Niektóre olejki szybko ulegają utlenianiu (olejki cytrusowe) i dlatego ich okres ważności wynosi nie więcej niż rok, podczas gdy olejki pozyskiwane z drewna (np. olejek sandałowy) można przechowywać do 3-4 lat. Okres ważności pozostałych olejków wynosi średnio dwa lata.