Potrawy zalecane i niewskazane po resekcji żołądka

Potrawy zalecane i niewskazane po resekcji żołądka
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby po resekcji żołądka oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Zalecane Zalecane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane
napoje Słaba herbata, soki warzywne i soki owocowe rozcieńczone, napoje mleczne, wody mineralne nie gazowane czekolada płynna, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane
produkty zbożowe pieczywo pszenne, herbatniki, pieczywo drożdżowe, grzanki kluski francuskie, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree pieczywo żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe, grube kasze, grube makarony,
mleko i przetwory mleczne twarożek, pasty twarogowe pikantne sery dojrzewające, sery żółte, sery topione
tłuszcze masło, śmietanka, oleje (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek) margaryny miękkie, śmietana niezbyt kwaśna
smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, kwaśna śmietana
cukier i słodycze galaretki, kisiele, budynie,desery mało słodzone, koktajle mleczno-owocowe. miód dżemy, torty, ciasta z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechy, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym
warzywa pietruszka, seler, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, ziemniaki postaci puree ziemniaki w całości, groszek ptysiowy, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, pomidory bez skórki, drobno starte surówki np. z marchwi i selera nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby
mięso, drób, ryby chuda mięso (cielęcina królik, kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, szczupak, morszczuk, sandacz, lin, flądra) wołowina, konina, kura, ryby (karp, makrela, leszcz, sardynka) tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłusta mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), tłuste ryby (węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty)
owoce owoce jagodowe cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka
winogrona czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone, marynowane
przyprawy cukier, wanilia, sok z cytryny, cynamon, zielona pietruszka, koper, majeranek
melisa, jarzynka, sól, pieprz ziołowy ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy

Ocena artykułu

3.59
z 37 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(7)
4
 
(18)
3
 
(5)
2
 
(4)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.59 z 37 głosów

68%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty