Potrawy zalecane i niewskazane po resekcji żołądka
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby po resekcji żołądka oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Przeciwwskazane | |
napoje | Słaba herbata, soki warzywne i soki owocowe rozcieńczone, napoje mleczne, wody mineralne nie gazowane | czekolada płynna, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane | |
produkty zbożowe | pieczywo pszenne, herbatniki, pieczywo drożdżowe, grzanki kluski francuskie, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree | pieczywo żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe, grube kasze, grube makarony, | |
mleko i przetwory mleczne | twarożek, pasty twarogowe | pikantne sery dojrzewające, sery żółte, sery topione | |
tłuszcze | masło, śmietanka, oleje (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek) | margaryny miękkie, śmietana niezbyt kwaśna | smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, kwaśna śmietana |
cukier i słodycze | galaretki, kisiele, budynie,desery mało słodzone, koktajle mleczno-owocowe. | miód | dżemy, torty, ciasta z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechy, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym |
warzywa | pietruszka, seler, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, ziemniaki postaci puree | ziemniaki w całości, groszek ptysiowy, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, pomidory bez skórki, drobno starte surówki np. z marchwi i selera | nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby |
mięso, drób, ryby | chuda mięso (cielęcina królik, kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, szczupak, morszczuk, sandacz, lin, flądra) | wołowina, konina, kura, ryby (karp, makrela, leszcz, sardynka) | tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłusta mięso (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), tłuste ryby (węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty) |
owoce | owoce jagodowe cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka | winogrona | czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone, marynowane |
przyprawy | cukier, wanilia, sok z cytryny, cynamon, zielona pietruszka, koper, majeranek | melisa, jarzynka, sól, pieprz ziołowy | ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy |