Owoce, warzywa i herbata mogą uchronić przed rakiem płuc
Spożycie minimum trzech porcji owoców i warzyw dziennie oraz regularne picie zielonej bądź czarnej herbaty, może zapobiec zachorowaniu na raka płuc. Wskazują na to pierwsze tego typu badania, przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles.
Naukowcy zanalizowali i porównali diety 558 palaczy z wykrytym rakiem płuc i 837 bez zmian nowotworowych. Okazało się, że palacze, w których diecie znajdował się wysoki poziom naturalnych substancji chemicznych zwanych flawonoidami, dużo rzadziej zapadali na tę chorobę.
Flawonoidy to rozpuszczalne w wodzie barwniki roślinne, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu mogą przeciwdziałać uszkodzeniom tkanek. Wykazano, że ich działanie ochronne polega na blokowaniu procesu angiogenezy czyli tworzenia się naczyń krwionośnych, za pomocą których nowotwory mogą się rozwijać i rozprzestrzeniać. A także na zatrzymywaniu wzrostu komórek nowotworowych i doprowadzaniu do ich naturalnej śmierci. Stwierdzono również, że niektóre flawonoidy wykazują większe działanie ochronne niż inne. Najlepiej sprawdzały się te zawarte w truskawkach, czarnej i zielonej herbacie, kapuście, fasoli, cebuli i jabłkach.
Ustalenia te, trzeba potwierdzić szeregiem kolejnych badań. Jednak już dotychczasowe wyniki są szczególnie interesujące, biorąc pod uwagę fakt, że więcej niż 90% nowotworów płuc spowodowanych jest paleniem tytoniu. Mimo wszystko należy pamiętać, że choć jedzenie większej ilości owoców i warzyw na pewno nikomu nie zaszkodzi, to najlepszym sposobem aby uniknąć raka płuc jest rzucenie palenia.