Owoce morza naturalnymi antydepresantami
Spożywanie pokarmu bogatego w kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w owocach morza może wpłynąć na poprawę nastroju kobiet w ciąży. Dieta szczególnie zalecana jest ciężarnym cierpiącym na depresję.
Amerykańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy niskim poziomem kwasów tłuszczowych a wzrostem prawdopodobieństwa zachorowania na depresję. W przeprowadzonym eksperymencie wzięło udział 9960 ciężarnych kobiet, które były w 32 tygodniu ciąży. Wszystkie uczestniczki badania wypełniły kwestionariusz zawierający pytania dotyczące nastroju oraz ilości spożywanych owoców morza w przeciągu tygodnia, w okresie jednego roku. Porównano odpowiedzi ochotniczek spożywających pokarm bogaty w kwasy omega 3 przynajmniej trzy razy w tygodniu z osobami, które unikały tego rodzaju dań. Okazało się, że prawdopodobieństwo zetknięcia się z objawami depresji u ciężarnych nie mających kontaktu m.in. z rybami wzrastało o 50 procent. W celu potwierdzenia słuszności postawionej tezy w eksperymencie wzięto także pod uwagę wpływ czynników ubocznych, jednakże po dokładnych analizach stwierdzono, że ich wpływ na wyniki otrzymywane w toku prac badawczych jest znikomy. Liczne badania potwierdzają, że depresja towarzysząca matce ma negatywny wpływ na rozwój płodu. Ponadto statystyki pokazują, że choroba powszechnie występuje w krajach, gdzie dostęp do owoców morza jest ograniczony.