Nowa szansa na skuteczną walkę z otyłością

Nowa szansa na skuteczną walkę z otyłością
Resveratrol – polifenol zawarty w skórce czerwonych winogron i czerwonym winie, zmniejsza liczbę komórek tłuszczowych i lada dzień może znaleźć zastosowanie w leczeniu bądź zapobieganiu otyłości.

Ostatnie badania naukowców z Uniwersytetu z Ulm, wykazały, że resveratrol chroni przed otyłością myszy karmione wysokokaloryczna dietą. Hamuje on proces tworzenia się komórek tłuszczowych, jak również ogranicza odkładanie się tłuszczu w tkankach.

Co ciekawe, zauważono, że resveratrol zmniejsza produkcję niektórych cytokin (interleukiny 6 i 8) – cząsteczek, które mogą być odpowiedzialne za rozwój chorób powiązanych z otyłością, takich jak cukrzyca i miażdżyca tętnic wieńcowych.. Ponadto, stymuluje on zwiększenie się poziomu adiponektyny – hormonu chroniącego przed zawałem serca i cukrzycą typu 2. Efekty pracy niemieckich uczonych być może wyjaśniają francuski paradoks. Przy stosunkowo wysokiej zawartości tłuszczów w diecie Francuzów, mają oni bardzo niski odsetek śmiertelności z powodu chorób serca, a także niewielki procent ludzi dotkniętych otyłością. Można przypuszczać, że wpływ na to ma wysokie spożycie czerwonego wina.

Obiecująco zapowiada się możliwość stosowania resveratrolu w leczeniu otyłości oraz profilaktyki chorób kojarzonych z otyłością. Niestety pojawiają się również sceptyczne głosy, przestrzegające przed ewentualnym, stymulacyjnym wpływem resveratrolu na rozwój komórek raka piersi. Konieczne zatem będą dalsze badania.

Ocena artykułu

4.38
z 37 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(25)
4
 
(6)
3
 
(2)
2
 
(3)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.38 z 37 głosów

84%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty