Nowa szansa na skuteczną walkę z otyłością
Ostatnie badania naukowców z Uniwersytetu z Ulm, wykazały, że resveratrol chroni przed otyłością myszy karmione wysokokaloryczna dietą. Hamuje on proces tworzenia się komórek tłuszczowych, jak również ogranicza odkładanie się tłuszczu w tkankach.
Co ciekawe, zauważono, że resveratrol zmniejsza produkcję niektórych cytokin (interleukiny 6 i 8) – cząsteczek, które mogą być odpowiedzialne za rozwój chorób powiązanych z otyłością, takich jak cukrzyca i miażdżyca tętnic wieńcowych.. Ponadto, stymuluje on zwiększenie się poziomu adiponektyny – hormonu chroniącego przed zawałem serca i cukrzycą typu 2. Efekty pracy niemieckich uczonych być może wyjaśniają francuski paradoks. Przy stosunkowo wysokiej zawartości tłuszczów w diecie Francuzów, mają oni bardzo niski odsetek śmiertelności z powodu chorób serca, a także niewielki procent ludzi dotkniętych otyłością. Można przypuszczać, że wpływ na to ma wysokie spożycie czerwonego wina.
Obiecująco zapowiada się możliwość stosowania resveratrolu w leczeniu otyłości oraz profilaktyki chorób kojarzonych z otyłością. Niestety pojawiają się również sceptyczne głosy, przestrzegające przed ewentualnym, stymulacyjnym wpływem resveratrolu na rozwój komórek raka piersi. Konieczne zatem będą dalsze badania.