Mięta pieprzowa

Rodzina: Labiatae
Opis surowca: Surowcem są liście zebrane z roślin nie kwitnących, zawierające niemniej niż 1,5 % olejku.
Związki czynne: Surowiec zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są mentol i jego estry (razem do 50%), menton i inne monoterpeny. Oprócz tego garbniki, flawonoidy, fenolokwasy i gorycze.
Działanie: Stomachicum, carminativum, cholereticum, antisepticum, spasmolyticum, analgeticum. Liść mięty należy do jednych z bardziej wszechstronnych i najczęściej stosowanych ziół. Działanie surowca związane jest z obecnością olejku eterycznego, a w szczególności zawartego w nim mentolu. Inne substancje czynne np. garbniki posiadają drugorzędne znaczenie dla działania surowca, aczkolwiek ich zawartość również ma wpływ na kierunki działania. Wyciągi wzmagają czynność wydzielniczą żołądka oraz wątroby. Ponadto zmniejszają napięcie mięsni gładkich jelit i dróg żółciowych, przywracają ruchy perystaltyczne. Liście mięty posiadają właściwości przeciwbakteryjne oraz słabe właściwości uspokajające. Z surowca otrzymuje się olejek miętowy - Oleum Menthae piperitae, który działa podobnie jak liście mięty, ale znacznie silniej.
Zastosowanie: Najczęściej surowiec jest stosowany w zaburzeniach trawiennych z objawami bólu brzucha i wzdęciami. Może być również stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych np.: niedoborach żółci.
Uwagi: Olejek mięty pieprzowej może wywołać bóle brzucha i wymioty, a w dużych dawkach zburzenia równowagi i głęboki sen. Istnieją rzadkie doniesienia o występowaniu rekcji alergicznych (czasem bardzo silnych) na olejek mięty i mentol.
Stanowiska: Roślina ta jest potrójnym mieszańcem otrzymanym w Anglii ze skrzyżowania odmian mięty: Mentha viridis L. z Mentha aquatica L. Z kolei Mentha viridis jest mieszańcem Mentha longifolia (L.) Hudsona i Mentha rotundifolia (L.) Hudsona. Jest uprawiana w dużych ilościach w wielu krajach, również w Polsce.
Wygląd zewnętrzny: Liść jest ogonkowy, podłużnie jajowaty. Brzeg blaszki jest piłkowany, a szczyt liścia zaostrz onwy. Liść jest fioletowo-biały, nieznacznie owłosiony. Posiada charakterystyczny mentolowy zapach. Smak chłodzący.
mgr Łukasz Ejsmontfarmaceuta
Podobne teksty
Test ciążowy
Opisy różnych metod rozpoznawania ciąży opierających się na wykazaniu obecności gonadotropiny kosmówkowej.
Cytologia - klasyfikacja Papanicolau
Po ukończeniu 30-go roku życia wykonuj badanie cytologiczne raz do roku - tylko wtedy masz szansę, że jeżeli atypowe komórki zostały przeoczone za pierwszym razem, zostaną zauważone w czasie następnego badania.
Dieta kobiety ciężarnej i matki karmiącej piersią
Racjonalna dieta kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki odżywcze w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Pierwsze zwiastuny
Ciało wysyła do nas alarmujące sygnały, które zauważone mogą stać się cenna wskazówką dla dalszego postępowania.
Kontrola cukrzycy na dobrym poziomie
Źle wyrównany poziom cukru we krwi to dla diabetyka jedno z największych zagrożeń, które może prowadzić do nieodwracalnych powikłań, a nawet do śmierci.
Leczenie nadżerek szyjki macicy
Radykalne wyleczenie nadżerek polega na zniszczeniu metodami fizycznymi lub chemicznymi nieprawidłowych, tworzących ją komórek.
Zmiany łagodne w sutku
Czy każdy guzek lub inna podejrzana zmiana w sutku musi świadczyć o raku?
Rodzaje nowotworów
Opis nowotworów złośliwych, półzłośliwych i złośliwych.
Rozpoznawanie raka piersi
Opis badań mających na celu wczesne rozpoznanie raka piersi.
Zaburzenia erekcji problemem wielu mężczyzn
W naszym kraju zaburzenia wzwodu ma około 3,5 miliona mężczyzn a tylko 36% z nich zdaje sobie sprawę, że cierpi na zaburzenia erekcji.