Kwasy omega-3 chronią oczy
Obecność w diecie ryb, bądź innych produktów spożywczych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, może zmniejszać ryzyko związane z wystąpieniem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) – przewlekłej, postępującej choroby oczu występującej u osób po 50 roku życia - głównej przyczyny znacznych ubytków a nawet utraty widzenia przez osoby starsze.
Naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne zauważyli, że kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią integralną część błony komórkowej neuronów oplatających siatkówkę. Niedostateczna podaż w pożywieniu prowadzi do zakłócenia procesu regeneracji i może spowodować AMD. Przeanalizowano szereg opublikowanych badań, które obejmowały łącznie 88974 uczestników, w tym 3203 osób z AMD. Połączone wyniki badań sugerują, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, zmniejsza aż o 38% ryzyko późnego (zaawansowanego) AMD. Ponadto stwierdzono, że jedzenie ryb dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem zarówno wczesnej, jak i zaawansowanej postaci AMD.
Choć znaleziono związek pomiędzy spożyciem ryb i żywności bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 a niższym ryzykiem wystąpienia AMD, niestety nie udało się wykazać, że ich stała obecność w codziennej diecie może doprowadzić do odwrócenia rozwoju choroby. Jednak z całą pewnością odpowiednia dieta może skutecznie zapobiegać zwyrodnieniom wzroku.