Karmienie piersią zapobiega alergiom u dzieci
W czasopiśmie Allergy fińscy pediatrzy z Uniwersytetu w Turku podsumowują stan badań nad rolą pokarmu naturalnego w rozwoju układu immunologicznego dziecka. Głównymi autorami artykułu są Ulla Hoppu i Marko Kalliomäki.
Składniki immunologiczne przekazywane niemowlętom to między innymi przeciwciała (ważny element chroniący dziecko przed zakażeniami w pierwszych miesiącach życia), czynniki regulujące odpowiedź układu odpornościowego (zwane immunomodulatorami), czynniki przyspieszające dojrzewanie systemu immunologicznego oraz substancje o działaniu przeciwzapalnym.
Okazuje się jednak, że skład mleka u karmiących kobiet jest różny, gdyż zależy w dużym stopniu od diety i to on decyduje o właściwościach pokarmu chroniących przed chorobami alergicznymi. Najskuteczniejszą redukcję zachorowań na alergie odnotowano u dzieci matek spożywających duże ilości warzyw i owoców oraz tłuszczu roślinnego.
Autorzy pracy zwracają uwagę, że nie wystarczy samo karmienie piersią. Ponieważ składniki pożywienia przenikają do mleka, bardzo ważne jest, jak odżywia się matka. Być może, w przyszłości uda się opracować specjalne diety chroniące potomstwo przed wystąpieniem różnych chorób.