Jesteś w ciąży? Unikaj orzechów!
W badaniu opublikowanym w American Journal of Respiratory Critical Care Medicine, naukowcy przedstawili spójne i jednoznaczne powiązania pomiędzy spożyciem przez kobiety w ciąży produktów, takich jak masło orzechowe, czy muesli z dużą zawartością orzechów, a dusznościami oraz świszczącym i trwale skróconym oddechem u ich dzieci. Jak podkreślają uczeni, rozpoznaje się u nich astmę już między 1 a 8 rokiem życia.
Większość alergii rozwija się w wyniku powtarzających się immunologicznych odpowiedzi na alergen u osób wrażliwych i za każdym razem, gdy organizm narażony jest na kontakt z alergenem, reakcje te mają tendencję do zaostrzania się. Z tego względu zaleca się aby dzieci poniżej trzech lat, nie jadły orzechów ani produktów nimi wzbogaconych, ponieważ ich system immunologiczny wciąż się rozwija i jest bardziej wrażliwy na alergeny. Jeśli zatem orzechy mogą być groźne dla małych dzieci, to tym bardziej powinno się ograniczyć ich spożycie w trakcie ciąży, kiedy to przeciwciała powodujące alergię przechodzą z matki na płód. Potwierdziły tę tezę badania przeprowadzone na ponad 4000 kobiet w ciąży i kilkuletnie obserwacje zdrowia ich dzieci.