Fast-foody i telewizja potrajają ryzyko otyłości
Badanie to przyniosło jedno zaskakujące spostrzeżenie –podczas, gdy w grupie osób białych szkodliwość "fast foodów" była wyraźna, u ludzi z czarnym kolorem skóry nie zaobserwowano jej. Przyczyna tego nie jest jasna, badacze twierdzą, że domowa dieta czarnoskórych jest tak samo niezdrowa, stąd brak istotnych różnic którą dietę wybierają.
Analiza przeprowadzona przez M. Pereira ze Szpitala Dziecięcego w Bostonie, oparta była na 15-letnim okresie obserwacji 2 027 białych i 1 726 czarnoskórych osób w wieku 18–30 lat z Chicago, Minneapolis, Birmingham, Ala. i Oakland, California. Wyniki przedstawione zostały na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association) w Miami Beach.
Kluczowe wnioski:
- biali, którzy jedzą "fast foody" dwa lub więcej razy w tygodniu mają 50 % większe ryzyko otyłości w porównaniu do osób jedzących je raz w tygodniu lub rzadziej
- ryzyko nieprawidłowej kontroli poziomu glukozy w surowicy, często poprzedzającej wystąpienie cukrzycy rośnie u nich dwukrotnie
- osoby białe spożywające "fast-foody" częściej niż dwa razy w tygodniu i jednocześnie spędzające przynajmniej 2,5 godziny dziennie oglądając telewizję mają 3-krotnie większe ryzyko zarówno otyłości jak i nieprawidłowej kontroli glukozy, w porównaniu do tych, którzy jedzą poza domem raz w tygodniu lub rzadziej i spędzają przed telewizorem nie więcej niż 1,5 godziny dziennie
Prawdopodobnie spożywanie wysokokalorycznych posiłków i bezczynne spędzanie czasu przed telewizorem towarzyszą innym złym przyzwyczajeniom jako część stylu życia nie sprzyjającego dobremu zdrowiu.