Efekty biernego palenia są niedoceniane
British Medical Journal opublikował badania, według których całkowity efekt biernego palenia może być niedoceniany. Większość badań nad biernym paleniem dotyczyła sytuacji mieszkania z osobą palącą. Chociaż jest to największa część kontaktów z palącymi, to jednak pominięto dodatkowe źródła narażenia jak miejsce pracy lub miejsca publiczne (głównie puby i restauracje).
Uważa się, że kotynina (produkt przemiany nikotyny) może dostarczać dokładniejszych pomiarów ekspozycji na dym papierosowy. Specjaliści ze Szpitala Akademii Medycznej St George przez 20 lat studiowali powiązania między poziomem kotyniny we krwi a ryzykiem choroby wieńcowej i udaru mózgu. Wyższy poziom kotyniny we krwi wiązał się z 50- 60 % wyższym ryzykiem choroby, podczas gdy wcześniejsze badania podawały wzrost o 25- 30 %, dlatego specjaliści uważają, że efekty biernego palenia zostały niedocenione. Wynika to m.in. z faktu, że wcześniej brano pod uwagę tylko początkowy okres wpływu dymu papierosowego, kiedy związek między poziomem kotyniny a ryzykiem choroby wieńcowej nie pozwalał na dokładne określenie zagrożenia chorobą.
Dalsze badania nad związkiem między kotyniną (lub innymi biomarkerami) a ryzykiem chorób sercowo- naczyniowych pozwolą na precyzyjne określenie niebezpieczeństwa płynącego z biernego palenia.