Dieta w hiperlipidemiach
Hiperlipidemia, to zespół zaburzeń metabolicznych objawiający się podwyższonymi wartościami poszczególnych frakcji i/lub trójglicerydów. W większości przypadków zaburzenia te wywołane są nieprawidłowym odżywianiem, siedzącym trybem życia, otyłością oraz predyspozycjami genetycznymi.
W zależności od rodzaju podwyższonego stężenia wyróżnia się:
- hipercholesterolemię - podwyższonym poziomie cholesterolu
- hipertrójglicerydemię - przy podwyższonym poziomie trójglicerydów
- hipercholesterolemię mieszaną – przy podwyższeniu poziomu cholesterolu i triglicerydów
Podwyższone stężenia cholesterolu LDL wiąże się z większym spożyciem tłuszczów zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol natomiast podwyższone stężenie trójglicerydów wiąże się z większym spożywaniem pokarmów wysokokalorycznych, z dużą ilością cukru, słodyczy i alkoholu.
Najczęściej popełnianym w przypadku hiperlipidemii jest dostarczanie organizmowi większej ilości materiałów energetycznych niż wynosi jego zapotrzebowanie. Dlatego też, aby zmniejszyć wartość energetyczną posiłków w hiperlipidemiach zaleca się stosowanie diety hipolipemicznej, w której ograniczenie spożycia energii pochodzącej z tłuszczów obfitujących w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.